Африканска чума по свинете е открита край България и лесно

...
Африканска чума по свинете е открита край България и лесно
Коментари Харесай

Опасна болест идва от Румъния, фермери бият тревога

Африканска чума по свинете е открита край България и елементарно може да се трансферира на животните в страната. Представители на свинекомплекси в русенските села Бръшлен, Голямо Враново и Николово – едни от най-големите в България, в които се отглеждат общо 85 хиляди животни, желаеха страната да предприеме ограничения против вероятно разпространяване на африканската чума по свинете.

Управителят на предприятието в Голямо Враново доктор Миленка Димитрова, където се отглеждат 30 хиляди животни, съобщи, че са регистрирани огнища на заболяването в Румъния – на 200 км от свинекомплексите в Русенско, написа " Труд ".

Заболяването не е рисково за хората, само че ваксина против него няма, а всички инфектирани животни подлежат на заличаване.

Животновъдите упорстват за непоколебим надзор, като всички транспортни средства, идващи от Румъния, да бъдат проверявани за транспорт на месни храни, с които да не бъдат допускани в България. Те желаят да се понижи популацията на дивите прасета благодарение на ловните дружинки. Фермерите упорстват на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Дунав мост” да бъдат ситуирани контейнери, в които водачи и пасажерите да си изхвърлят отпадъците, а не по пътя.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР