Африка винаги е привличала развитите страни със своите природни ресурси.

...
Африка винаги е привличала развитите страни със своите природни ресурси.
Коментари Харесай

Деколонизацията на Африка: Защо Франция и ЕС ги гонят от континента

Африка постоянно е привличала развитите страни със своите естествени запаси. На фона на украинския спор внезапно се изостри битката за въздействие на континента. Много страни се обръщат към Русия и Китай, европейците към този момент не желаят да ги виждат. Защо това се случва и до какво води?

" Руски неоколониализъм "

Онзи ден, разяснявайки обстановката в Мали, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели, че преходното държавно управление е нелегитимно - в страната е осъществен държавен прелом, районът е наводнен от терористи. В същото време Европа сякаш се стреми с всички сили да обезпечи сигурност там, до момента в който Москва желае да скара Запада с Африка, с цел да заграби естествените благосъстояния.

„ Много африкански водачи не харесват метода, по който Русия работи, пробвайки се да получи (всъщност да открадне) запаси и в това време да ускори своята геополитическа линия против Европейски Съюз и Съединените щати “, сподели той.

В обществените мрежи нарекоха думите му подли и цинични. " Каква неистина и подло жонглиране с обстоятелства. Европа желае да се наложи на Африка като единствен вероятен сътрудник, а Русия е изкарана див звяр в преследването на запаси. Смешно е, когато крадецът се пробва да разобличава ", написа коментиращ африканец.

На Мишел също беше напомнено, че преди 10-15 години татко му, някогашен белгийски външен министър, обществено отбрани ревностния покровител на колониализма, крал Леополд II, като " воин от дребна страна с упоритости ". Жестокостите, осъществени от поданиците на този монарх в Конго и Руанда, в никакъв случай няма да бъдат забравени там.

В унисон с Шарл Мишел се обаждат и във Франция. „ Днес в Африка сме очевидци на разгръщането на неоколониална политика от страна на Русия, която заплашва суверенитета на страните и сигурността на популацията. Наемниците на Кремъл крадат запаси “, споделя Ан-Клер Лежандр, прессекретар на френското външно министерство.

" От болната глава на хубавичко "

В Москва просто подвигат плещи. За подобен случай описа в изявление непрекъснатият представител в Организация на обединените нации Василий Небензя. Преди няколко години на сесия на Общото заседание външният министър Сергей Лавров се среща с сегашния началник на европейската дипломация Жозеп Борел.

Представителят на Европейски Съюз пита с каква цел Москва развива връзките с Мали и за какво републиката си сътрудничи. Министърът дава отговор, че това е самостоятелна страна, малийците сами вземат решение с кого да си сътрудничат. И Борел споделя: " Не се месете в задния ни двор. "

Самият Лавров, който неотдавна приключи визитата си в Близкия изток и Африка, в отговор на обвиняванията на Европейски Съюз означи, че точно Париж и други европейски сили са правили кървави закононарушения в Африка в течение на десетилетия. Москва, въпреки това, изиграва решаваща роля в освобождението на доста страни от колониалното подтисничество, способства за образуването на тяхната държавност, образуването на тяхната стопанска система и отбранителна дарба.

" Случаят е клиничен. Както се споделя, от болна глава в здрава. Коментарите са непотребни ", заключи външният министър.

Според него, западните страни са извънредно загрижени от сдаването на позициите си в Африка, заради което безусловно преследват съветската делегация, посещавайки същите страни. Това допуска, че Западът отхвърля правото на Черния континент на самостоятелна политика.

Както знаете, неотдавна Борел се отличи, като съпостави Европейски Съюз с парадайса. На среща с млади дипломати той безусловно сподели следното: " Европа е градина. Ние създадохме тази градина. Всичко работи, това е най-хубавата композиция от политическа независимост, икономическа вероятност и обществено доближаване. Останалото на света не е напълно градина. По-голямата част от него е джунгла и джунглата може да нахлуе в градината. "

И прикани " да останем в градината ", само че да бъдем по-внимателни и да имаме поради, че " джунглата ни слуша ". Освен това посъветва да не се приказва цялата истина.

Загуба на позиции

През последните години Франция загуби обичайното си въздействие и тежест в страните от Магреб и Сахел (Северна Африка).

Като кандидат-президент Макрон обърна огромно внимание на Черния континент: той приказва за развиването на взаимноизгодно съдействие, стратегическо партньорство с франкофонските страни. Той постоянно се обръщаше към африканската юноша, като наблягаше, че другарството с Европа ще докара до увеличение на просперитета. Скоро, увери той, младите африканци ще се усещат по-удобно да си стоят вкъщи, в сравнение с да търсят по-добър живот в Стария свят.

Но французите нямаха нито средствата, нито нужните принадлежности, с цел да осъществят тези прелестни хрумвания. Нигер, Централноафриканската република, Чад, Буркина Фасо, Мали към момента са в листата на най-бедните страни в света. Няма смисъл да остават под патронажа на Франция. Никой не има вяра във френско-африканския план.

Освен това, заради кавги и несъгласия, Париж губи военните си позиции. Особено мъчителен удар беше настояването за прекъсване на антитерористичната интервенция " Бархан " в Мали и отчасти в Буркина Фасо, Нигерия и Чад. От 2014 година там участват 4500 френски бойци. През август 2022 година Париж изтегли контингента си от Нигер, а през ноември Макрон разгласи завършването на задачата.

Французите бяха сменени от съветски военни експерти. Интересно е, че по време на неотдавнашно посещаване в Мали Сергей Лавров получи като подарък туарегски меч, такуба, от малийския си сътрудник Абдулайе Диоп. Точно по този начин - " Такуба " - беше името на военната оперативна група на европейските страни, която под френското командване взе участие в интервенцията " Дюна ".

По финансови вложения в Африка неоспорим водач е Китай. Френският експорт за континента през днешния ден отстъпва даже на немския и едвам доближава една четвърт от този на Китай. По отношение на вложенията Пекин превъзхожда всички западни страни, взети дружно. В същото време КНР, за разлика от Запада, не постанова никакви политически условия на африканците.

Един от последните способи Париж да си върне доверието е да се опита да упрекна Москва и Пекин в плячкосване на Черния континент под прикритието на съдействие. Това обаче провокира или неспокойствие, или усмивка измежду африканците: кой, в случай че не французите, лакомо смучат запаси от тях в продължение на доста десетилетия?

Няма да не помнят, няма да простят

Руското въздействие нараства и в страните от Магреб. През ноември Алжир кандидатства за участие в БРИКС, който дружно с Русия включва Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка.

В Мароко също има проруски настроения. И двете страни не поддържат антируските резолюции в Организация на обединените нации и са срещу глобите.

Заслужава да се означи, че в Магреб отношението към французите се утежни не без персоналното присъединяване на Еманюел Макрон.

Преди няколко години на фона на миграционната рецесия Франция се скара с Алжир, Мароко и Тунис поради нежеланието им да одобряват незаконни имигранти и нарушители, експулсирани от Европа. Париж се опита да работи по остарелия метод, оказвайки напън върху номенклатурата. Намалиха на половина издаването на визи, заплашиха и с други ограничения. Страните от Северна Африка обаче не се поддадоха на изнудване и единствено се наскърбиха.

Интересен факт: през 2017 година Макрон в телевизионно изявление по време на президентската конкуренция назова колонизацията на Алжир безчовечие и закононарушение против човечеството, а също по този начин обществено се извини на всички, които са потърпевши от французите. Гръмкото, уверено и недвусмислено изявление, което надхвърляше обичайния политически дискурс, направи сензация: едни го приветстваха, други упрекнаха претендента в ненавист към предишното на личния си народ.

А ето още един откъс от Макрон (от вестник “Льо Монд ”), само че към този момент през 2021 година, на фона на мигрантската рецесия: „ Създаването на Алжир следва да бъде оценено. Дали алжирската нация е съществувала преди френската колонизация – това е въпросът. "

След това президентът на среща с арабски младежи в Елисейския замък изрази неодобрение, че Алжир не желае да не помни колониалното минало. Според Макрон в някогашната колония е построена военно-политическа система, която напълно пренаписва историята и основава държавността на предишното, насърчавайки омразата към Париж и разграничаването от някогашната метрополия.

Алжирците възприеха подозренията на Макрон в тяхното битие като фактическо утвърждение на колониалната политика. Избухна дипломатически скандал и африканците няма да простят тази засегнатост дълго време.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР