Африка най-накрая усеща ползите от възстановяването на цените на суровия

...
Африка най-накрая усеща ползите от възстановяването на цените на суровия
Коментари Харесай

Африка се наслаждава на петролен бум, който се простира из целия континент

Африка най-сетне усеща изгодите от възобновяване на цените на суровия нефт, защото фирмите усилват сондажите си от Алжир до Намибия. Платформите се завръщат, а производителите още веднъж са в приповдигнато въодушевление след години на мъртвило по време на спада на цените на петрола.

От колоси като Total до самостоятелни като Tullow Oil, фирмите се пробват да получат разрешителни за изследване и да вършат покупко-продажби, написа Bloomberg.

" Когато се занимавате с бизнес развиване, пробвайки се да придобиете лицензи или да създавате партньорства в Западна Африка, можете да усетите конкуренцията. Това е като нова златна тресчица в Калифорния ", показва Гилбърт Йеви, старши вицепрезидент по изследване и произвеждане на южноафриканската Sasol.

 Петролните платформи никнат като гъби из Африка
Петролните платформи никнат като гъби из Африка

Само преди една година Африка беше напълно друга история. На най-голямата конференция за петрол и газ на континента, изглеждаше като че ли суровият нефт може да се задържи на 50 $ за барел в дълготраен проект.

Отвъд активността на африкански откриватели като Tullow в Гана, изследователската активност в множеството страни беше в застой.

Но до момента в който Седмицата на петрола в Африка се връща в Кейптаун във вторник, страните от целия континент възнамеряват да продадат лицензи за изследване или да продължат напред с огромни планове.

Наградата - както за компании, по този начин и за страни - може да бъде голяма. В Субсахарска Африка може да има най-малко 41 милиарда барела нефт и над 9 трлн. куб. м газ, съгласно отчет на Геологическа топографска работа на Съединени американски щати от 2016 година

 Ще приватизира ли Нигерия петролната си промишленост?
Ще приватизира ли петролната си промишленост най-големият производител на петрол в Африка?

Както добивът, по този начин и преработката на " черното злато " в страната са неефективни

Увеличаване на изследванията

През 2018 година броят на нефтените и газови платформи в Африка доближи 3-годишен връх, съгласно Baker Hughes. Предстоят още нови планове, защото Република Конго, най-новият член на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), предлага както сухоземни, по този начин и морски зони за сондажи.

Британската Cairn Energy напредва с плана си в Сенегал - най-голямата морска нефтена находка през 2014 година, която се чака да създава по 100 000 барела дневно.

" Това изцяло промени капацитета на Сенегал по доста позитивен метод. " Това демонстрира какво може да се случи посредством изследване и сондиране ", споделя изпълнителният шеф на компанията Саймън Томсън.

Американският колос Exxon Mobil насочва взор към Западна и Южна Африка за идващия огромен дъжд от облаги и неотдавна купи дял в проучвателен блок край крайбрежията на Намибия.

Очаква се компанията да похарчи и стотици милиони в Мозамбик дружно с съветския си сътрудник " Роснефт " и други откриватели. Бившата португалска колония ще получи данъчни доходи в размер на 156 милиарда $ от план на Exxon за полутечен природен газ, настояват от компанията. Съоръжението ще има максимален потенциал спрямо всички сходни планове в региона.

 Новият африкански газ идва в точния миг за Европа
Новият африкански газ идва в точния миг за Европа

Доставките ще удовлетворят възходящото търсене в идната тежка зима на Стария континент

Френската Total и италианската Eni също напредват, сключвайки покупко-продажби за взаимно произвеждане на петрол и газ в Кот д`Ивоар, настояват източници на Bloomberg. Миналата седмица двете компании подписаха обособени контракти за офшорно изследване за нефт в Алжир.

Но макар общото приповдигнато въодушевление, има някои мотиви за терзание. По време на минали взривове африканската петролна промишленост попадна в редица клопки. Първият е задоволително бързото утвърждение на плановете, което подсигурява, че изгодите от интервал на по-високи цени няма да бъдат пропуснати.

" Ако цикълът не е дълъг, от време на време ние единствено улавяме края на опашката в Африка ", сподели Гилбърт Йеви.

За да развие сполучливо своите естествени запаси, Африка се нуждае от управнически потенциал при държавните управления и регулаторите, които да управляват по какъв начин се изразходва капиталът.

" Трябва да сте в положение да вземете тези пари от петрола и да пренасочите част от огромната облага към други браншове. Импулсът е там, а посредством развиването на новооткритите полета, можете да видите появяването на редица нови петролни провинции ", изясни Йеви.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР