Африка е известна със своите скъпоценни камъни, а Замбия е

...
Африка е известна със своите скъпоценни камъни, а Замбия е
Коментари Харесай

Огромният 5655-каратов изумруд, чиято цена все още е мистерия

Африка е известна със своите скъпоценни камъни, а Замбия е известна с благосъстоянието си на изумруди. Страната е виновна за 20% от международния рандеман на блестящо зелените скъпоценни камъни.

Именно в Замбия при започване на октомври е открит голям 5655-каратов смарагд. Той се откроява със " забележителна изясненост и съвършено уравновесен златистозелен нюанс ", съгласно компанията Gemfields Group, която го има.

Скъпоценният камък е открит в мината Kagem, най-голямата мина за изумруди, които са се образували преди повече от 450 милиона години.

Gemfields introduces 'Inkalamu', the 5,655 carat Lion Emerald! Head over to our post on Instagram for more details - https://t.co/qLAdjZdrBZ pic.twitter.com/g5JdONUEYr
— Gemfields (@GemfieldsLtd) 29 октомври 2018 година

75% от мината е благосъстоятелност на основаната в Лондон Gemfields Group, а останалите 25% са владеене на държавното управление на Замбия. Компанията е профилирана в добива, преработката, маркетинга и продажбата на цветни скъпоценни камъни, по-специално смарагди и рубини.

Изумрудът е съвсем два пъти по-голям от най-големия занемарен елмаз в света - Кулинан, открит покрай Претория в Южна Африка през 1905 година

Скъпоценният камък е открит от геолога Дебаприя Ракшит и опитният миньор Ричард Капета в най-големия открит рудник на мината Kagem, оповестяват от Gemfields, представени от Forbes.

 Мината Летшенг в Лесото продължава да открива великански диаманти
Малката мина, която продължава да открива великански диаманти

От началото на 2018 година са открити 6 скъпоценни камъка над 100 карата

Според компанията " тази част от мината се е потвърдила като изключително плодородна през последните месеци, като екипът на Kagem открива няколко обилни кристала там, само че никой с комбинирания размер, цвят и изясненост " на този смарагд.

Камъкът е толкоз незабравим, че компанията му оказа рядката чест да му избере име. Той е кръстен Inkalamu, което значи " лъв " на локалния език бемба.

Според компанията името е в чест на работата, осъществена от две природозащитни организации в Замбия и Мозамбик, с които си партнира за запазване на околната среда.

 Държава продава голям елмаз в интерес на бедните
Държава продава голям елмаз в интерес на бедните

Очаква се за него да бъдат платени десетки милиони долари

Gemfields има 3-годишни съглашения за спонсорство с всяка от тях, с цел да им спомага за опазването на дивата природа, да насърчи развиването на общността и да спре казуса с бракониерството, развивайки различни способи за прехранване. Дружеството разгласи, че ще подари 10% от постъпленията от продажбата на смарагда на двете организации.

" Тези сътрудници работят неуморно, с цел да изгладят връзката сред африканските хищници и локалните общности в големи, отдалечени и предизвикателни региони ", декларират от компанията.

Изумрудът ще бъде препоръчан за продажба на идващия търг на Gemfields в Сингапур през ноември 2018 година на 45 нейни специфични търговски сътрудници. Цената му обаче остава тайнственост.

 Африканската страна, която
Африканската страна, която " седи " върху един от най-големите златни находища в света

Но към момента не е осъзнала изцяло капацитета си

" За разлика от диамантената промишленост, цената на извънредно огромни изумруди като Inkalamu е изключително сложна за предугаждане ", показват от компанията.

Щом бъде продаден, той ще бъде разграничен на голям брой (вероятно стотици) по-малки скъпоценни камъни, само че и тяхната точна численост е сложна за установяване. Едно обаче е несъмнено:

" Този драгоценен камък ще остави своя белег в историческите книги на изключителните скъпоценни камъни ", съобщи Елена Басалия, експерт по скъпоценни камъни на Gemfields.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР