АФП: България се обяви против санкциите на ЕС срещу УнгарияБългария

...
АФП: България се обяви против санкциите на ЕС срещу УнгарияБългария
Коментари Харесай

АФП: България се обяви против санкциите на ЕС срещу Унгария

АФП: България се разгласи срещу глобите на Европейски Съюз против Унгария
България съобщи през днешния ден, че ще се причисли към Полша в опълчването на възможни наказания на Европейски Съюз против Унгария, която Брюксел упреква, че съставлява "системна заплаха" за одобрените полезности на блока и върховенството на закона.

"Българското държавно управление взе единомислещо решение да приготви позиция в отбрана на Унгария", сподели в изказване министърът на защитата Красимир Каракачанов.

Всяко наказателно деяние против Унгария "би основало рисков прецедент", сподели той.

„ Позицията на Обединени патриоти е, че решението е преднамерено, в това число без да се регистрират политиките на Унгария във връзка с някои рецензии и готовността на страната да беседва с Европейската комисия във връзка с някои рецензии към нея. Тенденциозно решение, прокарано по идеологически аргументи, без даже да се регистрира гласа на гласувалите страни „ въздържали се “. Смятаме, че това е нарушаване на суверенитета на страна членка на Европейски Съюз “, счита Каракачанов.

Миналата седмица Европейският парламент инициира процедура, която може да отнеме правото на глас на Унгария в Европейски Съюз по поредност спорни промени, които съгласно Брюксел подкопават демокрацията.

Независимо от това, предлагането надали ще успее, защото Полша - друга някогашна комунистическа страна, която е изправена пред същата процедура - към този момент съобщи, че ще наложи несъгласие на всички вероятни наказания.

Консервативното държавно управление на България също е подложено на инспекция за систематични пропуски в налагането на върховенството на закона.

„ И в случай че Европейски Съюз реши да глоби Унгария, по-късно Полша - България ще бъде идната “, показа Каракачанов.

България се причисли към Европейски Съюз през 2007 година, само че към момента е обект на специфичен мониторинг за това, че към момента не е съумяла да ограничи необятните мащаби на корупцията и да усъвършенства независимостта и успеваемостта на своята правосъдна система - проблеми, сходни с тези на Унгария.

Консервативният министър председател на България Бойко Борисов, който постоянно е оприличаван по твърдостта си на премиера на Унгария Виктор Орбан, се въздържа от коментар по този въпрос до момента.

Но петима депутати от партията на ГЕРБ в Европейския парламент гласоподаваха срещу предлагането предходната седмица, а един се въздържа. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР