Афинитетът на Цветан Цветанов към недвижимите имоти на два пъти

...
Афинитетът на Цветан Цветанов към недвижимите имоти на два пъти
Коментари Харесай

Цветанов получи шанс за връщане в политиката. Ще търси ли реванш?

Афинитетът на Цветан Цветанов към недвижимите парцели на два пъти му изяде главата и в последна сметка прекъсна политическата му кариера. Но тъй като преди дни българската прокуратура го оневини и той излезе чист като сълза от абсурда "Апартаментгейт ", това му дава втори късмет да се върне на политическото занятие и да стартира собствен политически план.

В първия мандат на ръководството на ГЕРБ водачът на партията и министър-председател Бойко Борисов на няколко пъти направи дебели подмятания, че приготвя дясната си ръка за кандидат-президент на изборите в края на 2011-та. Но към година преди формалните номинации гръмна абсурдът с шестте жилището на Цветанов. Тогава отново имаше инспекции от Национална агенция за приходите, от прокуратурата...Накрая се оказа, че всичко е законно, защото

тъстовете са помогнали на обичания си шурей

да се снабди с тази берекет.. Между другото, тогавашният началник на данъчните Красимир Стефанов беше включен в партийните листи за предварителните избори през 2013-та и стана народен представител от ГЕРБ.

Хубав край, както се споделя, само че върху втория човек в ГЕРБ беше хвърлено леке, което нямаше по какъв начин да се почисти толкоз бързо. Ето за какво Борисов не рискува и издигна кандидатурата на Росен Плевнелиев за държавен глава,

Цветанов мъчно преглътна това разминаване. И в качеството си на вътрешен министър някак апропо загатна за едни 500 000 лева които двама столични общински съветници желали като рушвет на бизнесмена Плевнелиев, с цел да получи позволение за градежа на Бизнес парка. Скандал съвсем се заформи и всякакви хора взеха да питат за какво въпросният бизнесмен не е подал сигнал на способените органи. Бойко Борисов обаче бързо потуши разпалващите се искри, като изясни, че Плевнелиев, видите ли, нямал полицейско мислене и не му пристигнало на разум да алармира.

Цветанов повече не видя изпълнителна власт, само че му беше дадена опция да се развива в партията и Народното събрание. Държеше юздите на структурите, стигна и до ръководител на парламентарната група на ГЕРБ. Като бонус ръководеше и комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. Тези позиции му позволяваха да управлява организацията, да задава дневния ред в Народното събрание и да громи опозицията. Само че

приказката ненадейно свърши при започване на 2019-та.

Тогава избухна бомбата "Апартаментгейт " и с цел да избави имиджа на партията и себе си, Борисов трябваше да го пожертва, колкото и мъчително за него да беше.

Всъщност двамата се познават прелестно и не инцидентно оня ден министър председателят сподели: "Цветан Цветанов най-вероятно ще си направи личен политически план. Цветанов е афектиран от метода, по който за съмнения го отстраних. Така че му поисквам триумф. Той това го може и му харесва да го прави. Всеки си има пътя. ГЕРБ си има своя път и демонстрира на хората всеки ден какво е направил. Специално ГЕРБ не можете да ни упрекнете в благосклонност. Сега - като оправдаха Цветанов - и ние съжаляваме, че сме го отстранили, само че тогава по този начин беше ".

Очевидно Борисов е наясно, че Цветанов

ще къса живо месо от структурите на ГЕРБ,

които самичък е събирал и градил. Въпросът в този момент е доколко ще успее да обезсили и отслаби партията-майка? След експлоадирането на абсурда с първокласния му апартамент той незабавно съобщи, че този номер му е подреден от близки до Борисов хора и надали им е дал прошка.

Самият Цветанов постоянно е отговарял уклончиво, когато са го питали за бъдещите му планове. Неотдавна този въпрос му беше заложен за следващ път и отговорът беше дълбокосмислен.

"Не мисля, че сега жителите се вълнуват от тематиката дали ще върша политически план - означи той. - Времето и настроенията в страната ще покажат. Има несъмнено отрицание на политиката, която се води от всички парламентарни групи в Народното събрание. Това, което се прави сега като разход в страната, в действителност би трябвало да бъде транспарантно и да бъде подложено на надзор. Пак ще повторя, че дефицитът към политиците е доста по-голям, в сравнение с дефицитът в бюджета. Настроението в страната е неподходящо за ръководещите. Хората желаят да намерят своите нови водачи. Не усещам виновност за това отрицание към държавното управление. Аз доста от дълго време не съм в изпълнителната власт ".

Е, времето за нова партия май е пристигнало – излизаме от здравната коронакриза, навлизаме в икономическата, а до парламентарните избори остават 10 месеца.

Като ръководител на Управителния съвет на Евроатлантическия център за сигурност, Цветанов неуморно обикаля страната, възобновявайки контактите си със старите приятели. Когато беше в мощни позиции сътвори и

голям брой здрави контакти в Европа и най-много в Съединени американски щати.

Така че, в случай че реши да сътвори нов десен политически индивид, сигурно ще има и солидна външна поддръжка. А това у нас е от съществено значение освен от финансова позиция..

Впрочем резултатите от упоменатите обиколки към този момент стартират да се виждат. Преди към две седмици 48 членове на Видинската организация на ГЕРБ заедно подадоха заявки за овакантяване. Сред тях е някогашният кмет на града Огнян Ценков и някогашният регионален шеф Албена Георгиева. Като претекстове те акцентираха противоречие с дейностите на народния представител от района Владимир Тошев, а също и с водената от централното управление политика по време на локалните избори и след тях.

Запитан дали би подкрепил нов политически план на Цветанов, Огнян Ценков съобщи:„ Цветан Цветанов, който познавам като уредник на партийните структури на ГЕРБ, също имаше доста позитивно отношение към Видинския район...С него в последно време имах няколко диалога. Единият по предписание на Борисов, че аз ще бъда претендент за кмет след всички интриги и провокации, а вторият път, откакто се разбра, че изгубвам на балотажа през ноември. Беше засегнат и изумен какво се случва. Познавайки Цветанов, знаейки, че е доста виновен, съм сигурен, че в случай че той основава партийна групировка, ще бъде с удачна и потребна платформа. И аз ще поддържа един подобен план, в случай че бъда поканен в него ".

Обидени, недооценени, подценени или маргинализирани членове на ГЕРБ има във всички региони на страната. Пък и не за всички стигат сладките службици и благинките. Цветанов сигурно ще разчита на такива хора.

Любопитно е и дали той ще оглави възможната нова партия или

още веднъж ще избра ролята на „ сив кардинал”,

избутвайки напред някое ново, необременено лице. Иначе няма подозрение, че новата групировка ще се нарежда още по-надясно от ГЕРБ.

Колкото до ролята на една Цветанова партия, в случай че прескочи 4-процентната преграда и влезе в Народното събрание, няма по какъв начин да не отбележим следващата тайна доктрина, родила се в главите на някои наблюдаващи на политическите процеси. Тя гласи, че Борисов и Цветанов отново ще играят дружно като съдружни сътрудници при четвъртия мандат на ГЕРБ..

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР