Афганистанският външен министър Салахудин Рабани настоя днес пред своя пакистански

...
Афганистанският външен министър Салахудин Рабани настоя днес пред своя пакистански
Коментари Харесай

Афганистан и Пакистан продължават взаимно да се обвиняват на регионални преговори

Афганистанският външен министър Салахудин Рабани настоя през днешния ден пред своя пакистански сътрудник Шах Махмуд Куреши за увеличение на напъните на Исламабад за реализиране на мир сред двете прилежащи страни, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА.

"Ние желаеме ориентирани към резултати дейности от Пакистан за реализиране на мир и откровена поддръжка от страната за процеса на помиряване ", сподели Рабани по време на втория кръг от тристранните договаряния, включващи също Китай.
Куреши, от своя страна, хвърли виновността върху Кабул. "Ако Афганистан желае мир, тогава би трябвало да спре да сочи с пръст Пакистан ", съобщи той. Китай беше хазаин на първия кръг от тристранните договаряния през декември 2017 година Трите прилежащи страни се споразумяха да засилят съдействието в битката с тероризма, да усилят районната съгласуваност и да изградят политическо доверие сред Пакистан и Афганистан.

Куреши сподели след идването си за еднодневното посещаване в Кабул, че идва време да спрат взаимните обвинявания и да се "върви напред към общо бъдеще ". Китайският външен министър Ван И сподели, че Пекин е подготвен да сътрудничи за споразумяване на различията сред Афганистан и Пакистан, с цел да се реализира мир сред двете страни. Афганистан и Съединени американски щати упрекват Пакистан, че оказва поддръжка на талибаните, които се бият против държавното управление в Кабул и интернационалните сили. Исламабад отхвърля обвиняванията.

Афганистан упорства Пакистан да употребява въздействието си върху водачите на талибаните, за които се допуска, че се укриват в пакистанските гранични региони, с цел да ги убеди да стартират мирни договаряния с афганистанското държавно управление. Пакистанският министър-председател Имран Хан удостовери през вчерашния ден, че Исламабад оказва подпомагане за договаряния сред Съединени американски щати и афганистанските талибани, които се планува да стартират на 17 декември.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР