Афганистанският президент Ашраф Гани подписа указ за освобождаването на 1500

...
Афганистанският президент Ашраф Гани подписа указ за освобождаването на 1500
Коментари Харесай

Афганистан освобождава 1500 талибански затворници

Афганистанският президент Ашраф Гани подписа декрет за освобождението на 1500 талибани от пандизите като знак на благосклонност, целящ започването на договаряния с талибанското придвижване, съобщи Асошиейтед прес.
Засега няма публична реакция от талибаните, само че подписаното съглашение сред техни представители и Вашингтон приканва за освобождението на до 5000 пандизчии преди началото на договарянията с държавното управление в Кабул. Молла Нооруддин Тураби, шеф на талибанската Комисия по въпросите на пандизчиите обаче е изпратил писмо до пандизчиите, техните фамилии и талибански водачи, в което дава обещание да не бъдат започвани договаряния, до момента в който не бъдат освободени всички пандизчии, оповестява АП, предава Българска телеграфна агенция.
В президентския декрет обаче се споделя, че първите 1500 пандизчии ще бъдат подбрани въз основа на критерии като възраст, здравословно положение и каква част от присъдата си са излежали. Освен това те ще би трябвало да дадат писмени гаранции, че няма да се върнат към бойните дейности. Останалите 3500 пандизчии ще бъдат освобождавани след започването на договаряния сред държавното управление в Кабул и талибаните. Петстотин ще бъдат освобождавани на всеки две седмици, в случай че талибаните понижат насилието на фронтовата линия, се споделя в указа.
Дори в случай че талибаните одобряват да стартират договаряния, политическият спор сред Ашраф Гани и противника му Абдула Абдула, който също постави клетва като президент на страната, значи, че Кабул ще има усложнения да сътвори обединен екип за договарянията.
По-рано Държавният департамент на Съединени американски щати направи изказване, че нивото на насилието е "неприемливо ". Талибаните са спрели нападенията против силите на водената от Съединени американски щати коалиция, само че насилието в афганистанските провинции остава прекомерно високо. Освен това "президентската рецесия " е попречила на основаването на народен преговорен екип и започването на договарянията с талибаните, които трябваше да стартират във вторник в норвежката столица Осло, се отбелязва в изказването.
Въпреки политическият безпорядък в Кабул и насилието на бойното поле, Вашингтон към този момент стартира да изтегля войските си в сходство със съглашението с талибаните, подписано на 29 февруари, отбелязва АП.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР