Афганистанските власти заловиха рядък снежен леопард в планинския североизток на

...
Афганистанските власти заловиха рядък снежен леопард в планинския североизток на
Коментари Харесай

Рядък хищник изби десетки домашни животни, заловиха го

Афганистанските управляващи заловиха необичаен снежен леопард в планинския североизток на страната и се готвят да го пуснат назад в дивата природа, откакто избил десетки домашни животни.

Застрашеният леопард бил хванат в четвъртък вечерта, откакто попаднал в капан в заграждение за добитък в селския регион Зибак на провинция Бадахшан, унищожавайки към 30 животни, разкри заместник-губернаторът на региона Абдулрахман Касра.

Младият леопард е превозен до столицата на провинцията Файзабад и е държан в комплекса на губернатора, добави той.

Ръководителят на офиса на Обществото за запазване на дивата природа в Бадахшан сподели, че ветеринарен доктор е лекувал леко пострадване на крайници на огромната котка и че тя ще бъде пусната назад в дивата природа.

„ Властите ни дадоха обещание, че скоро ще пуснат леопарда назад в региона на Зибак “, сподели Хорош Сахел пред Агенция Франс Прес.

Планинският североизточен Афганистан е едно от дребното местообитания на неуловимите леопарди, наричани „ призраците на планините “.

Те са оповестени за „ уязвими “ типове от Международния съюз за запазване на природата (IUCN), като броят им понижава заради въздействието на изменението на климата, загубата на местообитания и бракониерството.

Експертите предизвестяват, че по-високите температури могат да повдигнат дървесните линии и да накарат фермерите да се реалокират по-нагоре в планините, с цел да засаждат култури и да пасат добитък, навлизайки в територията на снежния леопард.

Съобщава се, че при сходен случай предходната година към 40 животни са били убити от снежен леопард в Бадахшан, написа ndtv.

Фермерът, чиито животни бяха убити в четвъртък, сподели, че е потърсил поддръжка от държавното управление, откакто е изгубил единствения си източник на приходи.

„ Животните бяха единственият актив, който имах, с цел да устоя фамилията си “, сподели Ганджи Байг.

Други поданици на Зибак споделиха пред Агенция Франс Прес, че желаят управляващите да изпълнят проекта за освобождение на леопарда.

Превод:  GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР