Афганистанските власти решиха да не освобождават около 600 затворници талибани,

...
Афганистанските власти решиха да не освобождават около 600 затворници талибани,
Коментари Харесай

Афганистанското правителство оставя 600 талибани в затвора

Афганистанските управляващи взеха решение да не освобождават към 600 пандизчии талибани, защото ги счита за прекомерно рискови, обявиха през днешния ден държавни представители, представени от Франс прес.
Това решение на Кабул заплашва да забави още веднъж стартирането на договарянията за мир в Афганистан, отбелязва организацията.

"Тези 597 пленници са взели участие в убийства, въоръжени набези, контрабанда и са прекомерно рискови, с цел да бъдат освободени ", сподели за Агенция Франс Прес държавен източник и посочи, че измежду тях има и задгранични бойци.

"Готови сме за мира и ще освободим пандизчиите, тъй че те да са 5000, както изисква американско-талибанското съглашение от Доха, само че просто не тези няколкостотин души, упрекнати в тежки закононарушения ", съобщи Джавид Файсал, представител на държавния Национален съвет за сигурност.

Афганистанският президент Ашраф Гани даде обещание да освободи 5000 пандизчии талибани (и над 4000 към този момент са на свобода) в подмяна на 1000 членове на афганистанските сили за сигурност, пленени от бунтовниците, както изисква съглашението от Доха, което не е утвърдено от Кабул.

В подписаната в края на февруари договорка Вашингтон се ангажира с изтеглянето на задграничните войски от Афганистан доникъде на 2021 година в подмяна на гаранции от страна на талибаните, основно за започване на кротичък разговор.
Макар неведнъж да са заявявали, че са поели ангажимент да съблюдават клаузите на съглашението, талибаните постоянно хвърлят виновността за отлагането на полемиките върху държавното управление, обвинявайки го, че не освобождава задоволително бързо арестуваните талибани, които попадат в поименни описи.

Щом не престават да основават компликации в това отношение, значи не желаят проблемите да се решат по рационален метод, разяснява пред Агенция Франс Прес талибанският представител Забихула Муджахид.
Талибаните дефинираха освобождението на пандизчии като причина за начало на вътрешноафганистански разговор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР