Афганистанските университети ще бъдат разделени по пол и ще бъде

...
Афганистанските университети ще бъдат разделени по пол и ще бъде
Коментари Харесай

Талибаните с нови правила за обучението на жени

Афганистанските университети ще бъдат разграничени по пол и ще бъде показан нов дрескод. Това са част от ограниченията, които талибаните постановат, откакто завзеха властта в азиатската страна.

Министърът по висшето обучение Абдул Хакани уточни, че на дамите ще бъде позволено да учат, само че не и дружно с мъжете. Той е заповядал да се направи и обзор на дисциплините, които учат студентите, съобщи „ Би Би Си “.

По време на предходното ръководство на талибаните в интервала 1996-2001 година на дамите и девойките им беше неразрешено да посещават образователни заведения. Сега бунтовниците неколкократно обявиха, че няма да пречат на достъпа до обучение за лицата от женски пол и ще им разрешат да работят.

По-рано дамите не трябваше да съблюдават дрескод, а в университетите учеха един до друг с мъжете. Сега обаче Хакани има други планове. „ Нямаме проблеми с прекратяването на смесената просветителна система. Хората са мюсюлмани и ще го одобряват “, разяснява той.

Момичетата и момчетата от началните и междинните учебни заведения също ще бъдат разграничени. Жените би трябвало да носят хиджаб, само че към момента не е ясно дали ще са нужни спомагателни одежди за покриване на лицето.

Изявлението идва след проява от страна на дами, които поддържат политиките на талибаните. Стотици от тях, множеството носещи никаб, който оставя открити само очите им, носеха дребни знамена на придвижването, слушаха речи, възхваляващи новия режим, и нападнаха тези, които вземат участие в демонстрациите, призоваващи за отбрана на правата на дамите.

Скорошен отчет на ЮНЕСКО сподели, че броят на  девойките в начални учебни заведения се е нараснал от съвсем нула до 2.5 млн. за интервал от 17 години. Освен това грамотността на дамите се е нараснала съвсем двойно за едно десетилетие до 30%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР