Афганистанските талибани обявиха днес тридневно спиране на огъня по случай

...
Афганистанските талибани обявиха днес тридневно спиране на огъня по случай
Коментари Харесай

Афганистанските талибани обявиха примирие за края на Рамазана

Афганистанските талибани оповестиха през днешния ден тридневно прекъсване на огъня по случай отбелязвания в края на седмицата празник Айд ал Фитр, който бележи края на Рамазана. Бунтовническото придвижване за пръв път подхваща подобен ход, отбелязва " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Талибаните обявиха обаче, че краткотрайното помирение не важи за непознатите сили в страната и интервенциите против тях ще продължат. Казаха също, че ще продължат да се пазят при всяка офанзива против тях.

В четвъртък президентът на Афганистан Ашраф Гани разгласи краткотрайно прекъсване на огъня с талибаните за края на Рамазана, което не се отнася обаче за други въоръжени групировки като " Ислямска страна ".

Решението на президента бе оповестено, откакто на среща на мюсюлмански духовници бе произнесена фетва (решение) против самоубийствените атентати и бе предложено да се разгласи прекъсване на огъня с талибаните. Гани одобри рекомендацията им и разгласи, че прекъсването на огъня ще продължи до 20 юни.

Още не е ясно обаче по кое време ще влезе в действие талибанското помирение, тъй като Айд ал Фитр стартира, когато се види Луната или на 29-ия, или на 30-ия ден на Рамазана, а в другите елементи на Афганистан Луната се изгрява по друго време, отбелязва " Ройтерс ".

Ашраф Гани, който бе определен през 2014 година и преди е обявявал прекъсване на огъня с талибаните.

През август предходната година американският президент Доналд Тръмп разгласи по-твърд боен метод в Афганистан, в това число увеличение на въздушните удари, с цел да бъдат накарани талибаните да седнат на масата за договаряния.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР