Афганистанските сили се сражават, за да попречат първият провинциален град

...
Афганистанските сили се сражават, за да попречат първият провинциален град
Коментари Харесай

Афганистанската армия брани от талибаните столиците на три провинции

Афганистанските сили се борят, с цел да попречат първият недодялан град да падне в ръцете на талибаните след настъплението на бунтовниците против основни обитаеми места през уикенда, което бележи огромна ескалация на боевете.

Талибански екстремисти нападнаха най -малко три столици на провинции за една нощ - Лашкар Гах, Кандахар и Херат - след уикенд на тежки боеве, в които хиляди цивилни избягаха от настъпващите джихадисти.
 Талибаните са завладяли повече от половината от Афганистан Талибаните са завладяли повече от половината от Афганистан
За сражения към три основни града в Южен и Западен Афганистан сред талибаните и афганистанските държавни сили оповестяват информ...

Сражения бушуват в столицата на провинция Хелманд Лашкар Гах, където талибаните подхващат координирани офанзиви против центъра на града и пандиза - единствено часове откакто държавното управление разгласи разполагането на стотици командоси в региона. Битките се ускориха от началото на май, като бунтовниците се възползваха от последните стадии на изтеглянето на ръководените от Съединени американски щати непознати сили след съвсем 20 години наличие.

" Афганистанските сили на терен и с въздушни удари отблъснаха офанзивата ", споделиха военните в Хелманд за нападението против Лашкар Гах.

Хелманд в продължение на години беше в центъра на американската и английската военна акция в Афганистан - единствено с цел да потъне в дълбока неустойчивост в този момент. В провинцията се следиха някои от най -жестоките борби сред задграничните сили и талибаните през годините.

Големите макови полета в провинциите обезпечават лъвския дял от опиума за интернационалната търговия с хероин - което го прави рентабилен източник на парични средства за арсеналите на талибаните.

Загубата на столицата на Хелманд ще бъде голям стратегически и психически удар за държавното управление, което се ангажира да пази провинциалните столици непременно, откакто през лятото загуби огромна част от селските региони, върху които талибаните откриха надзор.
 Тежки провали измежду талибаните в Афганистан Тежки провали измежду талибаните в Афганистан
Афганистанските национални сили за защита и сигурност (ANSOB) са умъртвили 187 бойци от придвижването „ Талибан “ през последните 2...

Сражения също бушуват в някои области на Кандахар, някогашния бастион на въстаниците, и в покрайнините на провинциалната столица. Летището Кандахар беше атакувано през нощта в неделя, като талибаните изстреляха ракети, които повредиха пистата, което докара до прекъсване на полетите за няколко часа.

Съоръжението е от жизненоважно значение за поддържане на логистиката и въздушната поддръжка, нужна, с цел да се предотврати завладяването на града от талибаните, като в същото време обезпечава въздушно покритие за огромни сектори от Южен Афганистан - в това число близкия Лашкар Гах.

На запад стотици командоси също се борят, с цел да защитят Херат след дни на яростни борби.

" Заплахата е огромна в тези три провинции... само че ние сме решени да отблъснем офанзивите им ", съобщи представителят на афганистанските сили за сигурност Аджмал Омар Шинвари пред кореспонденти в неделя и добави, че това е " изключителна обстановка ".

Завземането на всеки огромен градски център от талибаните би довело сегашната им атака на друго равнище и би провокирало опасения, че армията не е в положение да устои на настъплението им.
 Турция няма да одобри нова бежанска вълна след излизането на Съединени американски щати от Афганистан Турция няма да одобри нова бежанска вълна след излизането на Съединени американски щати от Афганистан
Турция няма желание да се натоварва със отговорностите на други страни и да приема нова вълна мигранти след изострянето на обстановката в...

" Ако афганистанските градове паднат... решението на Съединени американски щати да се изтегли от Афганистан ще бъде запомнено като един от най-забележимите стратегически гафове във външната политика на Съединени американски щати ", сподели живеещият в Австралия специалист по Афганистан Нишанк Мотвани пред Агенция Франс Прес. Това ще покаже, че Вашингтон „ изостави най-проамериканското държавно управление в района на радикални ислямисти, които имат вяра, че ще трансфорат в отломки всичко, което е било построено през последните две десетилетия “.

Кабул неведнъж отхвърля изказванията за постоянен прогрес на джихадистите през лятото, само че значително не съумя да обърне посоката на събитията. Талибаните са завземали афганистанските градове в предишното, само че са ги задържали единствено за малко.

Още от АЗИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР