Афганистанските и международните сили са убили повече цивилни, отколкото талибаните

...
Афганистанските и международните сили са убили повече цивилни, отколкото талибаните
Коментари Харесай

ООН: Афганистанските и американските сили са убили повече цивилни, отколкото талибани

Афганистанските и интернационалните сили са умъртвили повече цивилни, в сравнение с талибаните и други размирен групировки, през първите три месеца на годината, съобщи ООН, представена от Българска телеграфна агенция. Данните сочат, че жертвите измежду мирното население в Афганистан, породени от държавното управление и неговите съдружници, за първи път надвишават загубите, нанесени от враговете им.

Бунтовниците, все пак, не престават да са виновни за болшинството починали и ранени цивилни, взети дружно, се споделя в отчет на Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан (УНАМА), който беше огласен в Кабул.Според документа през първите три месеца на тази година 1773 цивилни са били убити или ранени, което е доста по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година, когато броят им е бил 2305. Миналата година като причина за огромния брой жертви бяха посочени многото брутални самоубийствени атентати.
Макар и в забележителното болшинство от случаите раняванията да са били породени от бунтовниците, проправителствените сили, в това число НАТО, са били тези, които са умъртвили болшинството цивилни. Те са виновни за гибелта на 305 цивилни, съвсем половината от които при въздушни удари. На второ място по брой породени жертви от страна на афганистанските държавни сили и техните съдружници съгласно отчета на ООН са интервенциите по претършуване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР