Афганистански пациенти, болни от рак казват, че се борят да

...
Афганистански пациенти, болни от рак казват, че се борят да
Коментари Харесай

Мисията възможна: Лечение на онкологични заболявания в Афганистан

А фганистански пациенти, заболели от рак споделят, че се борят да стигнат до Пакистан за лекуване след налагането на по-строги ограничавания върху трансграничното пътешестване.  

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA) , Муска Сафи в своя репортаж от Пешавар, Пакистан.      

Езатула е афганистанец, болен от рак, който е бил подложен на химиотерапия през последните две години. Той се е лекувал в Северозападната обща болница в Пешавар, Пакистан. Това е една от главните лечебни заведения, желана от пациентите от Афганистан. 

Езатула живее в Кабул и пътува до Пешавар за лекуването си.   

“Имаше доста проблеми по пътя. Четири дни чаках от другата страна на границата в една клиника. След това пресякох границата в 10 сутринта, бях настанен в гранична клиника, а по-късно публично ми беше позволено да вляза в Пакистан ", споделя Езатула. 

Афганистанските пациенти с рак пътуват до Пакистан, тъй като в страната им липсват уреди за лекуване на рак.  

Но за афганистанските пациенти стана мъчно да влязат в страната, откакто Пакистан затвори границата си през март за пациенти без паспорти и пакистански визи, предава VOA. 

Пакистан принуждава афганистански бежанци без документи да изоставен страната и ползва строги ограничавания върху трансграничното придвижване. Властите в Пакистан настояват, че афганистански жители са взели участие в насилието в страната. 

“Сблъскваме се с доста проблеми. Понякога 5 дни, от време на време 10 дни прекарваме на пътя. Призоваваме държавното управление да откри решение на този проблем ”, разяснява Расам Гюл, който съпровожда щерка си до болничното заведение. 

Получаването на пакистански визи стана по-трудно за притежателите на афганистански паспорти. 

“В посолството не ни дадоха визи. В последна сметка трябваше да платим доста пари на черния пазар. Всяка виза ни струваше 850 $. При предходните пътувания бяхме двама и ни струваше 1700 $. Сега би трябвало да аплайвам още веднъж за виза, защото би трябвало да се върна ”, споделя Сайед Есмаил Садат, афганистански пациент. 

Лекарите в Северозападната обща болница в Пешавар споделят, че броят на пациентите, идващи от Афганистан, е намалял. 

“Ракът се нуждае от дълготрайно лекуване. Изискваме от пациентите да ни посещават постоянно. Поради затварянето на границите те не могат да завършат цикъла на лекуване, а това затруднява контрола върху заболяването “, разяснява доктор Сухаил Ахмад. 

Афганистанските пациенти споделят, че нямат различен избор, с изключение на да се лекуват в Пакистан. 

“В Афганистан няма центрове за лекуване на рак, няма и онкологична болница ”, показва пациент. 

Много от афганистанските пациенти споделят, че няма да могат да продължат лекуването си, в случай че Пакистан не улесни прекосяването им през границата. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР