Афганистански паравоенни групировки, подкрепяни от САЩ и действащи безнаказано, екзекутират

...
Афганистански паравоенни групировки, подкрепяни от САЩ и действащи безнаказано, екзекутират
Коментари Харесай

Правозащитници: Подкрепяни от ЦРУ ескадрони на смъртта убиват безнаказано в Афганистан

Афганистански паравоенни групировки, подкрепяни от Съединени американски щати и настоящи безнаказано, екзекутират цивилни по време на нощни акции и унищожават обвинени. Това съобщи правозащитната организация "Хюман райтс уоч ", представена от Франс прес.

Тя твърди в оповестен през днешния ден отчет, че е анализирала 14 акции на такива "ударни групи ", подкрепяни от Централно разузнавателно управление на САЩ, от края на 2017 доникъде на 2019 година, по време на които били осъществени "тежки нарушавания " и "дори военни закононарушения ".

По време на една от интервенциите, през август в провинция Пактия, паравоенна формация умъртвила осем мъже в едно село. "Според очевидци никой от тях не оказал опозиция ". Ударните групи стреляли в окото на родов старейшина и в устата на негов племенник ", показват правозащитниците.

Тайни милиции, подпомагани от Централно разузнавателно управление на САЩ, работят в Афганистан още от войната против руската войска през 80-те години на предишния век. Действията им против талибаните стават по-интензивни с течение на времето, до момента в който спорът с бунтовниците продължава. В доста случаи техните акции, основно в зони под контрола на талибаните, са съпроводени от въздушни удари, които са убивали цивилни "сляпо и непропорционално ", се споделя в отчета.

Понякога тези формирования са задържали хора, без да уведомят фамилиите им къде се намират те.

Нощните офанзиви с потребление на забележителна огнева мощност, уреди за нощно виждане и детайл на изненада са одобрена тактичност в Афганистан, отбелязва Франс прес.

С активизирането на интервенциите против талибаните Централно разузнавателно управление на САЩ разреши на афганистански сили да правят зверства - те екзекутират някои хора без съд, а други изчезват беследно, сподели един от създателите на отчета, Патриша Госман от управлението на азиатския клон на "Хюман райтс уоч ".

Паравоенните елементи се подчиняват на афганистанското разузнаване и по този начин не са включени в нормалните командни вериги. Дипломат, приказвал пред правозащитниците, ги назовава "ескадрони на гибелта ".

Според "Хюман райтс уоч " тези афганистански милиции значително са вербувани, подготвени, екипирани и следени от Централно разузнавателно управление на САЩ. По данни на Организация на обединените нации тримесечието от юли до септември тази година е било едно от най-смъртоносните за цивилните в Афганистан през последното десетилетие. За деветте месеца от годината в страната са били убити над 2500 цивилни поданици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР