афе – тази гореща ароматна напитка, която пробужда сетивата ни

...
афе – тази гореща ароматна напитка, която пробужда сетивата ни
Коментари Харесай

Къде са най-големите любители на кафе

афе – тази гореща ароматна напитка, която пробужда сетивата ни и с която множеството от нас стартират деня си. Милиони хора по света обожават кафето, което не е просто средство за пробуждане заран.

Приятели постоянно се събират на по чашка от черното пиво, сътрудници разискват значими служебни въпроси, с чаша кафе в ръка, родственици си вървят на посетители за домакински сладкиш и … чашка кафе.

Да, тази напитка е част от всекидневието на всички нации по света. Но къде се употребява най-вече кафе. Ето кои страни са рекордьорите:

5. Нидерландия: 8,4 кг на глава на популацията

В началото на XVII в. Нидерландия става първата страна в Европа, която получава кафеени дървета, импорт от Йемен. Сортът „ Мока” е бил отглеждат в колониите им на остров Ява и Суринам.

4. Дания: 8,7 кг на глава на популацията

Макар и кафето в Дания да е шестото най-скъпо в света, датчаните обожават черната напитка. Те пият приблизително по 1,46 чаши кафе дневно.

3. Исландия: 9 кг на глава от популацията

В Исландия хората пият приблизително по пет чаши кафе дневно. В страната се организират надпревари сред баристи, в които всеки би трябвало да се опита подготви най-висококачественото кафе.

2. Норвегия: 9,9 кг на глава от популацията

Кафето в Норвегия става известно през XVIII в. По това време Норвегия е купувала кафе от Дания. Днес жителите на тази страна нормално употребяват кафе заран и следобяд.

1. Финландия: 12 кг на глава от популацията

Във Финландия употребяват сходно на така наречен „ турско кафе “. В някои компании съществува даже и предписание чиновниците да имат отредено време отмора за кафе.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР