АЕЦ Козлодуй ще внесе в Агенцията за ядрено регулиране документите,

...
АЕЦ Козлодуй ще внесе в Агенцията за ядрено регулиране документите,
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй внася през септември в АЯР документите за удължаване на живота на 6-и блок


АЕЦ " Козлодуй " ще внесе в Агенцията за нуклеарно контролиране документите, с които ще изиска удължение на работата на 6-и блок на централата през септември. Това съобщи пред БНР изпълнителният шеф на АЕЦ-а Иван Андреев. По думите му блокът може да работи още 30 години, след осъществената стратегия за удължение на ресурса му.

Централата обаче ще изиска 10-годишен лиценз за работа, който е оптимално допустимият по закон, уточни Андреев. „ Задачите в по-голямата си част са завършили, другите, разнообразни по тип ограничения, ще бъдат изпълнявани през лицензионния интервал, като ние ще продължим да следим нашето съоръжение и в случай че е належащо, ще взимаме спомагателни ограничения. Всичко това като документи ще бъде предадено в Агенцията за нуклеарно контролиране и чакаме в идната година да получим лиценза за 6-и блок. Знаете, че за 5-и блок към този момент работим с продължен запас и надлежно на 6-и пък имаме нараснала мощ ", напомни още Андреев.

До момента за дейностите за удължение на живота на реакторите и за повишение на мощността им централата е дала към половин милиард лв..

Припомняме, че през днешния ден в Министерството на енергетиката ще бъдат показани резултатите от завършването на плана за удължение периода на употреба на VI блок на АЕЦ „ Козлодуй “. В събитието ще вземат участие енергийният министър Теменужка Петкова, изпълнителният шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Иван Андреев, първият заместител общоприет шеф и шеф на Блока за развиване и интернационален бизнес на държавната корпорация „ Росатом “ Кирил Комаров и други експерти.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР