АЕЦ Козлодуй ще може да продължи да използва руско гориво

...
АЕЦ Козлодуй ще може да продължи да използва руско гориво
Коментари Харесай

Стана ясно докога АЕЦ Козлодуй ще използва руско гориво за петия блок

АЕЦ " Козлодуй " ще може да продължи да употребява съветско гориво и за пети блок при положение, че не е готово разрешението за потребление на американско гориво до май следващата година. Това излиза наяве от ръководителя на Агенцията за нуклеарно контролиране Цанко Бачийски, представен от Българска национална телевизия. По думите му, има късмет въпреки всичко горивото да бъде позволено в период. Първите доставки се чакат през април. Тече и процедура за разрешаване на тяхното предпазване на площадката на АЕЦ " Козлодуй ".

Руското гориво за пети блок се изчерпва през май. Дотогава би трябвало да бъде утвърдено горивото доставяно от компанията Уестингхаус като сега е стартирана процедура.

Компромис с сигурността организацията в никакъв случай не е правила и няма да направи в случай че имаме и най-малки подозрения, процесът ще продължи до тогава до момента в който не бъде потвърдено, че горивото е безвредно, съобщи Цанко Бачийски, ръководител на АЯР.

Междувременно не престават доставките на съветско гориво за шести блок, тъй че мощността ще има задоволително свежо гориво до 2033 година. То може без проблем да се употребява при потребност в пети блок. Уловката е, че в случай че атомната централа постави от него, ще би трябвало да изчака с потреблението на гориво от различен източник четири години.

Нашите проектите са до края на март да има подготвеност за издаване на позволение, дали това ще стане доста зависи от това какво още е належащо да се показа като документи, допълни председателят на АЯР.

Агенцията е избрала компании, които да ѝ оказват помощ при одобрение на горивото, с цел да може да се вмести в периода.

В момента в атомната централа тече и разбор дали би трябвало да бъдат продадени парогенераторите от АЕЦ " Белене " или да бъдат поставени в шести блок на " Козлодуй ". Продължава и подготовката за удължение на живота на нуклеарната мощ след 2027 и 2029 година.

Блоковете освен това положение на оборудването и при този метод на употреба могат да работят още 30 години, вмъкна още Бачийски.

Компанията към този момент разполага и с втори спешен център далечен от АЕЦ-а, с цел да може да се реагира при положение на засягане на първия.

В онлайн режим и както виждате сега можем да проследим действителните данни на блоковете. Каква е температурната разликата, от която се дефинират мощностите, какво е налягането, споделя Николай Бонов, шеф отдел сигурност в АЕЦ " Козлодуй ".

При потребност могат да бъдат задействани 600 чиновници на сдружението, които да работят по справяне със обстановката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР