АЕЦ Козлодуй проучва възможността да работи с ядрено гориво на

...
АЕЦ Козлодуй проучва възможността да работи с ядрено гориво на
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй проверява възможността да мине на американско гориво

АЕЦ " Козлодуй " изследва опцията да работи с нуклеарно гориво на американската компания Уестингхаус от 2021 година Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова откакто беше изслушана от депутати в енергийната комисия към Народното събрание. По думите ѝ страната ни е длъжна да го направи, с цел да отговори на евроизискванията.


В момента България купува нуклеарно гориво само от Русия. Договорът с Москва изтича в края на 2020 година И по тази причина страната ни е длъжна да направи разбор дали то може да бъде сменено.
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Всяка една централа е друга, нашите реактори ВВЕР 1000 могат да работят с горивото, което ние към този миг получаваме и другият производител на такова гориво е Уестингхаус Швеция.
Министърът позволява, че горивото може да е неуместно за централата и тогава няма да бъде подменян доставчикът.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Основен наш приоритет е сигурността, ние в никакъв случай няма да създадем компромис със сигурността.
Междувременно по време на енергийната комисия, отрасловото ведомство показа нови ремонти в закона за енергетиката, които плануват зарядните станции за електрически автомобили да станат платени. Собствениците им би трябвало да получат цена от Държавната комисия за енергийно и водно контролиране. Срещу това се оповестиха депутати от ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

Делян Добрев, ръководител на енергийната комисия към Народното събрание: Това би означавало, че всички тези хора със зарядни станции ще отрежат кабела, ще приберат зарядните станции, тъй като никой няма да отиде в регулатора.
Все отново депутатите утвърдиха текста на първо четене като се надяват да бъдат направени промени сред двете гласувания в пленарна зала.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР