АЕЦ Козлодуй ЕАД и Уестингхаус Електрик Швеция АВ подписаха договор

...
АЕЦ Козлодуй ЕАД и Уестингхаус Електрик Швеция АВ подписаха договор
Коментари Харесай

Край на почти 10-годишна история: Уестингхаус ще доставя ядрено гориво за 5-и блок на Козлодуй

АЕЦ " Козлодуй " ЕАД и " Уестингхаус Електрик Швеция АВ " подписаха контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5-ти блок на атомната ни централа. Договорът бе подписан през днешния ден в София.
Още по темата


Споразумението е в осъществяване на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ стратегия на АЕЦ " Козлодуй " за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво и в сходство с решението на Народното събрание от 9 ноември 2022 година за ускорение на процеса за обезпечаване на различен снабдител.

В тази връзка сходно съглашение се приготвя и с френската " Фраматом " за доставка на гориво за 6-ти блок. С това ще се реализира цялостна диверсификация и сигурност на доставките ..

Договорът бe подписан от Георги Кирков, изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй ", и Азиз Даг - ръководещ шеф на " Уестингхаус Електрик Швеция ".

Изпълнителният шеф на АЕЦ " Козлодуй " сподели, че през днешния ден се поставя краят на една съвсем 10-годишна история, която е приключила добре . Благодарение на взаимните старания най-сетне е направена една действителна стъпка към диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво. По думите на Кирков по този метод се подсигурява сигурността на българската атомна централа.

 еорги Кирков (вляво) – изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй ”, и Азиз Даг (вдясно) – ръководещ шеф на Уестингхаус Електрик Швеция
еорги Кирков (вляво) – изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй ”, и Азиз Даг (вдясно) – ръководещ шеф на Уестингхаус Електрик Швеция
Снимка: БТА

Управляващият шеф на " Уестингхаус Електрик Швеция " Азиз Даг съобщи, че с днешното сключване на контракта за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5-ти блок на атомната централа в Козлодуй се слага началото на продължително партньорство. Според него задачата на това партньорство е да се обезпечи безвредна работа на АЕЦ " Козлодуй ", енергийна сигурност за България, както и сигурност в нейното опериране . Азиз Даг посочи, че компанията може да се похвали с над 40-годишен опит в потреблението на горивото на " Уестингхаус ".

Служебният министър на енергетиката Росен Христов разяснява, че това е важен ден за българската нуклеарна енергетиката, тъй като се прави огромна крачка към обезпечаването на сигурността и диверсификацията на доставките на свежо нуклеарно гориво в осъществяване на европейската тактика на Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ, както и на решението на Народно събрание от 9 ноември тази година.

 Министърът на енергетиката Росен Христов и заместникът му Еленко Божков
Министърът на енергетиката Росен Христов и заместникът му Еленко Божков
Снимка: БТА

По думите му договорът с " Уестингхаус " е извънредно добър и преференциален за страната н и. Условията, които са реализирани, са една конструкция на контракта на доставките. С " Уестингхаус " има съглашение, с което компанията поема ангажимент за сложна доставка вместо единствено за разработване на касети, посочи Христов. По този метод се подсигурява и сигурността на доставките на свежо нуклеарно гориво, тъй като напоследък има обилни компликации с доставки на всичко от Русия, в това число и на нуклеарно гориво.

В момента физически е невъзможна доставката на нуклеарно гориво от Русия . Затова с подписването на контракта с " Уестингхаус " България си обезпечава непрекъсната работа на 5-ти блок на атомната ни централа в Козлодуй. В най-скоро сходен контракт ще бъде подписан и с " Фраматом " за доставка на свежо нуклеарно гориво на 6-ти блок в АЕЦ " Козлодуй ", с което изцяло ще се завърши процедурата по диверсификация на доставки на свежо нуклеарно гориво, тъй като има нуклеарно гориво от два самостоятелни неруски източника, добави Христов.

По мотив финансовите условия министърът посочи, че те доста са се подобрили по време на договарянията. Икономическите условия са доста усъвършенствани спрямо получената оферта през месец юли . Цената е понижена извънредно доста. В момента тя е изравнена с тази на съветския снабдител " ТВЕЛ ". Освен това в нея се включва и гратис внедряване на системата за вътрешнореакторен надзор на " Уестингхаус ". Тази система ще бъде внедрена още от идната година, тъй че ще има една година паралелна работа на двете системи, с цел да може личният състав да бъде подготвен и технологията да бъде синхронизирана за без проблеми и спиране да бъде заредено новото нуклеарно гориво от " Уестингхаус " през 2024 година

 Снимка: БТА

Срокът на контракта е 10 години, уточни служебният енергиен министър. Договорът не включва извозването на отработеното нуклеарно гориво . Извозването на отработеното нуклеарно гориво се прави от трета страна - сега това е съветската компания " Маяк ", която не е обвързвана с доставчика " ТВЕЛ ". " Маяк " обаче е неспособна да извършва контракта, защото с решение на администрацията в Русия лицензът й беше лишен. За момента отработеното нуклеарно гориво се складира на площадката на АЕЦ " Козлодуй ", където има нужните запаси да се поддържа такова депозиране в идващите от 50 до 100 години .

В Европа има една единствена френска компания, която дава такива услуги, тъй че България е в развой на диалози с нея , осведоми служебният министър на енергетиката. Според Христов сега страната ни има нужната инфраструктура, само че въпреки всичко би трябвало да се откри непрекъснато решение. Критичният миг е бил да се обезпечат доставките на свежо нуклеарно гориво, тъй като доставките за 5-ти блок бяха обезпечени до 2024 година Имайки поради периода за направа на касетите, най-много януари-февруари 2023 година трябваше да бъде подписан договорът за доставки на свежо нуклеарно гориво.

В средата на 2024 година се чака да бъде заредено горивото на " Уестингхаус " . През 2023 година ще бъде получен цялостният лиценз на нуклеарното гориво. То е изцяло съвместимо с технологията в АЕЦ " Козлодуй ".

Относно съглашението с " Фраматом " се работи по аналогично съглашение, добави служебният министър на енергетиката Росен Христов.

На днешната публична гала за сключване на договара с " Уестингхаус " участваха министърът на енергетиката Росен Христов, заместникът му Еленко Божков и посланиците на Съединени американски щати и Швеция у нас - Херо Мустафа и Катарина Рангнит.

 и посланиците на Съединени американски щати и Швеция у нас - Херо Мустафа и Катарина Рангнит
и посланиците на Съединени американски щати и Швеция у нас - Херо Мустафа и Катарина Рангнит
Снимка: БТА

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР