АЕЦ Белене ще бъде реализиран при условията, които е поставила

...
АЕЦ Белене ще бъде реализиран при условията, които е поставила
Коментари Харесай

Дончев: До края на мандата има шанс за инвеститор за АЕЦ Белене“

" АЕЦ " Белене " ще бъде осъществен при изискванията, които е сложила страната - на пазарен принцип, без държавни гаранции и без дълготрайни контракти за изкупуване на силата. "

В това увери вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос дали поради Зелената договорка все по-неизбежна става новата нуклеарна мощ и това означавали ли, че АЕЦ " Белене " ще бъде осъществено непременно.
 Зелената договорка - скок без запасен парашут или нещо авангардно и иноваторско, пита се Дончев
Зелената договорка - скок без запасен парашут или нещо авангардно и иноваторско, пита се Дончев

Всички трябвало да позеленяваме, само че той не желал да бъдем зелени и небогати

Преди да отговори Дончев запита какво значи " непременно ". Ние сме в подтекста на вървяща процедура и имаме шорт листа на претендентите. Самият факт, че има интерес - даже преди анонсирането, даже преди оповестяването на зелената договорка, е показателно. Тука приказваме за в действителност голяма част от всички нуклеарни производители, разясни вицепремиерът.

" Оттук нататък би трябвало да се подадат обвързващи предложения. Искрено се надявам целият този развой да завърши до лятото или средата на тази година. В рамките на мандата на това държавно управление имаме всички шансове да имаме контракт с вложител ", безапелационен беше Дончев.

По отношение на концепцията за паро-газова централа и дали това значи, че се работи за газификация да вземем за пример на Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 ", Дончев съобщи, че паро-газови централи сигурно ще има в бъдеще. Дали част от мощностите на мариците в един миг ще употребяват и газ като различно гориво, това е значително решение на вложителите, а не обезателно на страната, по думите му.

" Прогнозата ми е, че в границите на интервал сред 5-10 години това ще бъде реалност. Ч аст от въглищните централи, които имаме ще употребяват и газ " , сподели още Томислав Дончев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР