АЕЦ Белене може да струва на българските данъкоплатци нови поне

...
АЕЦ Белене може да струва на българските данъкоплатци нови поне
Коментари Харесай

Найден Зеленогорски: АЕЦ Белене може да ни струва още 5 млрд. лева

АЕЦ Белене може да коства на българските данъкоплатци нови най-малко 5 милиарда лв., съобщи пред България он еър Найден Зеленогорски, заместник-председател на „ Движение България на жителите “.

От страна на държавното управление се заприказва за предпочитание страната да има 34% дял от предстоящ план, което значи, че с изключение на оборудването и площадката, ще би трябвало да даде и най-малко 4 милиарда лв.. Не бива да забравяме и довеждащата инфраструктура, която би била на стойност към 1,5 милиарда лв., обоснова се той.

Вместо да се приказва за сигурността и икономическата аргументираност на АЕЦ Белене, той още веднъж е разменна политическа монета. Този план от дълго време е политически, а не стопански, съобщи заместник-председателят на ДБГ.

Зеленогорски акцентира, че планът за нуклеарна централа е на съвсем 40 години, за които технологиите са се развили доста. Цената на тока от АЕЦ Белене би била по-висока от зелената сила. Nе го споделям аз, а и редица специалисти, добави той.

Според думите му преди да се приказва за създаване на АЕЦ Белене би трябвало да е ясно по какъв начин се подсигурява сигурността на жителите, къде ще се съхранява отработеното нуклеарно гориво и основава ли заплаха това за живота на хората.

Време е да мислим за по-модерна енергетика, а не непрекъснато да се обръщаме обратно.

Вече са дадени пари за създаване на площадката на Белене, само че не е наложително там да има АЕЦ. Не разбирам за какво не се мисли за различни планове, които не са толкоз рискови като високо софтуерен парк, разяснява той.

Много изненадващо на едно и също съвещание на Министерски съвет се взимат 2 решения – едното за превъоръжаването, с което се подава пас на европейските сътрудници и друго за рестарт на АЕЦ Белене и подаване към Кремъл, като че ли като подготовка на визитите в Москва, разяснява Зеленогорски.

От ДБГ са обезпокоени от опитите за смяна на евроатлантическия курс на страната, стана ясно от думите му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР