АЕЦ „Белене“ може да бъде готова в следващите 7-8 години.

...
АЕЦ „Белене“ може да бъде готова в следващите 7-8 години.
Коментари Харесай

Петкова: АЕЦ „Белене“ може да бъде построена за 7-8 години

АЕЦ „ Белене “ може да бъде подготвена в идващите 7-8 години. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„ Мораториум върху плана „ Белене “ няма и в никакъв случай не е имало. Това, което националното заседание одобри през днешния ден, е със свое решение да се възобновят дейностите, свързани с опцията за реализация на плана АЕЦ „ Белене “ в изискванията на пазарна реализация и посредством обособяване на пасивите и активите в обособена компания. Това решение, което е взело Народното събрание през 2012 година, е решение, подкрепящо дейностите на държавното управление тогава. С решението, което се взима през днешния ден, това е новата воля на българския парламент. Искам това да стане ясно – в никакъв случай не е имало мораториум над този план “, изясни енергийният министър, представена от БГНЕС.

Според нея, след днешната поддръжка за плана от българския парламент, ръцете на държавното управление към този момент са развързани, а работата по реализирането му може да стартира.

„ НЕК би трябвало да направи пазарна оценка на активите, които притежаваме с този план и да вървим напред. Много е значимо процедурата да бъде добре конструирана, да бъде обществена и транспарантна, с справедливи критерии “, акцентира министърът и изрази вяра, че инвеститорският интерес, който все още е деклариран, ще бъде препотвърден.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР