АЕЦ Белене е типичен пример за подценяване на нормативните документи

...
АЕЦ Белене е типичен пример за подценяване на нормативните документи
Коментари Харесай

Експерт призовава да не бързаме с радостта около новината за "Турски поток"

АЕЦ Белене е характерен образец за подценяване на нормативните документи на комисията. Това разяснява енергийният специалист Иван Хиновски пред bTV.

" Нашите управляващи не четат европейските документи. Има регламент и договор, в който са разписани изискванията към всеки ядрен проект и какво значи нотификация. Казано е че всяка промяна в проекта подлежи на нотификация. Имате ли идея какво чудо е нотификацията на ядрен проект?! Регламент 2587 казва кога е нужна нотификация. Ние ще имаме нов собственик. Нямаме техническа оферта ", добави той.

" Трябва да докажем защо Белене а не нова ТЕЦ например. Това спестява от свръхразходи в системата. " За нас АЕЦ Белене няма, той вече е спрян 2014 г. " - така е написано. Вероятно много от документите ще са същите като например, предполагам, площадката, лиценза. Трябва обаче да представим структура на проектната компания. Сега никой не знае. Доставчик на оборудване е продавачът на оборудване, но той не е инвеститор. Всички експертизи как да се построи го дават главния архитет и главния проектант, но те не са инвеститори ", заяви експертът.

Относно това, че втората тръба на " Турски поток " ще мине през България, Хиновски коментира: " Това безспорно е полезно за България и едва ли ще има газов експерт, който да се противи на това. Той носи геополотически ползи. България става кръстовище на газови потоци. Дано дойде газ и от Черно море. Въпросът е как ще се реализира проектът. Сега имаме бюджет 1,8 млрд. долара, а нямаме яснота от кого ще се прави това. Газпром ли ще участва или ще има стратегически инвеститор? Да не стане като с първия договор на Газпром? Следете договора за транзит. Да не стане от 1,8 млрд. долара да стигнат до 3,8, както стана при " Южен поток ". Тогава се реши да се спре проектът, защото е неконтролируем таван на инвестиции ".

Експертът заключи обаче, че, ако няма злоупотреби, със сигурност България ще извлече ползи от трасето на " Турски поток ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР