АЕЦ Белене, Балкански поток и доставки на туркменистански газ за

АЕЦ Белене, Балкански поток и доставки на туркменистански газ за ...

АЕЦ Белене и доставките на газ сред акцентите на срещата Борисов - Медведев.


АЕЦ "Белене", "Балкански поток" и доставки на туркменистански газ за България обсъдиха премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Дмитрий Медведев. Двамата проведоха двустранна среща в рамките на Каспийския икономически форум в Туркменистан. Обсъждани са сделки за доставки на туркменски газ през инфраструктура на трети страни, включително руска.

Очаквайте още подробности за срещата в емисиите "По света и у нас"!


На 19 август изтича срокът за подаване на заявления за участие в процедурата за изграждане на АЕЦ "Белене", съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Очаква се руската компания "Росатом", която е и конструктор на проекта, да подаде заявление за участие в процедурата.
Дмитрий Медведев, министър-председател на Руската федерация: Вашата визита тук, в Каспийския регион, говори за това, че ние можем да обединим потенциала на Черноморието и Каспийския регион и трябва да поговорим за това сътрудничество, което може да даде дивиденти за двете държави и народите на нашите две страни. И нека да поговорим по тези въпроси. Бойко Борисов, министър-председател на България : Ние винаги говорим за газ, но всъщност и самата търговия, жп линиите, автомагистралите, морският транспорт, хъбовете за товари, които Черноморският район в наше лице и във Ваше оттук на север предполага, са също огромни възможности. И, както тук, първо, говорим за мир, аз винаги съм говорил, че Черно море трябва да остане зона за търговия, туризъм, фериботи, платноходи, газопроводи, зона на мир.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: На 19 август изтича срокът за подаване на оферти за участие в проекта АЕЦ "Белене". Очакваме и компанията "Росатом" до 19 август да депозира своето заявление за участие в този проект. Неколкократно беше потвърдено от страна на нашите руски партньори тяхното желание да участват в реализацията на този проект.
Борисов и Медведев обсъждат енергийни проекти от общ интересБорисов и Медведев обсъждат енергийни проекти от общ интерес
В този момент в Туркменистан започва срещата на българския премиер Бойко Борисов с руския министър-председател Дмитрий Медведев в рамките на Първия ка...

Източник: bnt.bg