Адвокатско дружество „Попов, Арнаудов и партньори“ представи актуални правни теми

...
Адвокатско дружество „Попов, Арнаудов и партньори“ представи актуални правни теми
Коментари Харесай

2020 г. ще донесе повече права на онлайн потребителите

Адвокатско сдружение „ Попов, Арнаудов и сътрудници “ показа настоящи правни тематики за идната 2020 година В събитието участваха водещи специалисти на адвокатската фирма, работещи в няколко посоки. Събитието бе намерено от Галин Попов, Главен ръководещ съучастник, който дружно с Емилиян Арнаудов, Управляващ съучастник на адвокатската фирма и Владислав Божиков, Заместник началник Направление “Събиране на вземания “, показа най-новия чиновник на адвокатската фирма – роботът ПАПи. Той действа независимо, откакто мина серия от проби и образования, траяла 4 месеца, а от ноември публично работи в адвокатската фирма. Длъжностната характерност на робота включва обработка, синтезиране и извеждане на информация от големи база данни. ПАПи дава и информация на сътрудниците си по авансово заложени критерии, а също подкрепя реализирането на ежедневни повтарящи се процеси, спестявайки време на своите сътрудници, специалистите на адвокатската фирма. Темата за изкуствения разсъдък и роботиката в правната сфера също ще продължи да бъде настояща, както през 2020 година, по този начин и през идните няколко години. Актуална остава и киберсигурността.

„ Само през миналата седмица изтече крайният период за привеждане в сходство на регулациите от Наредба за минималните условия за мрежова и осведомителна сигурност, както за институциите в България, по този начин и за бизнесите, предоставящи основни услуги – енергетика, доставки на петрол, газ, банкиране, опазване на здравето и сходни “, описа Станислав Николов, Ръководител процедура Съответствие и регулации.

„ Европейският съюз, а оттова и България като част от него, изпреварва Съединени американски щати във въвеждането на такива регулации, където на този стадий нямат въведени закони за киберсигурност, което прави тематиката извънредно забавна и в международен мащаб. Предстои влизането на 5G услугите, а регулацията за киберсигурността е извънредно значима стъпка, която да предприемем преди този момент “, добави Галин Попов.

Бяха показани и последните промени в Закона за ограниченията против изпиране на пари, измежду които е основаването на лист на хора на висши държавни постове в страните в Европейски Съюз, който в България ще се изготви от ДАНС. Целта е да се ускори европейското съдействие против изпирането на пари посредством прилаганата все още Пета инструкция, а също и допълненията от Шеста инструкция, която има период за въвеждане 3 декември 2020 година

„ С Шеста инструкция следва да чакаме и нов законопроект, по тази причина тематиките за ограниченията против изпиране на пари, както и регулациите за предоставящите услуги за обмяна на виртуални валути ще са настоящи през идната година “, показа Станислав Николов.

„ С промените в закона се контролират и виртуалните валути. Към задължените лица по ЗМИП се прибавят доставчиците на портфейли и така наречен тържища – снабдители на услуги по продан на виртуални валути против обичайни такива. Тези лица ще се вписват в указател при Националната организация за приходите, при условия и по ред, избрани в разпоредба на министъра на финансите. Такава разпоредба следва да бъде издадена “, добави Сибина Ефтенова, Ръководител Направление "Търговско право и регулации “.

Разгледана беше и тематиката за трансферно ценообразуване и новите правила за документиране на покупко-продажби сред свързани лица, които ще влезнат в действие от април 2020 година

Христо Копаранов, Ръководител процедура Конкурентно и потребителско право, показа нововъведенията при отбраната на чиновниците, сигнализиращи за престъпления, които се чака също да бъдат значима тематика за идните години. След въвеждането в националното законодателство на признатата преди дни Директива, известна като Whistle blowing directive ще се регламентира основаването на вътрешни и външни, безвредни и надеждни канали за сигнализиране при видяни случаи на корупция и други престъпления. Задължени в тази връзка ще бъдат, както обществените органи, по този начин и по-големите предприятия. С директивата се търсят гаранции, че никой няма да стане жертва на „ възмездие “ по тази причина, че е подал сигнал за корупция, както и че няма да бъде държан виновен за издаване на комерсиална загадка. Новите правила в тази сфера би трябвало да се транспонират през идващите две години и занапред следва да се конкретизира по какъв начин тъкмо ще бъдат написани в българското право.

Предстоящата година ще бъде значима и за идната инструкция, разширяваща правата на потребителите, която се чака напълно скоро да бъде дефинитивно призната и оповестена, след което следва и нейното действително въвеждане в България. Тя е ориентирана към възстановяване на предпоставките за онлайн търговията, а в нея към този момент се планува отбрана и при закупуване на цифровото наличие. След транспонирането ѝ ще се подсигурява, че потребителите ще получават цялостната стойност на закупените от тях умни артикули (например смарт часовници), както и че няма да бъдат ощетени посредством даване на дефектно цифрово наличие. В директивата към този момент като заплащане се преглежда и даването на данни от страна на потребителите.

Емилиян Арнаудов, показа директивата за авторското право, която ще продължи да бъде значима тематика и през 2020 година България има период до 7 юни 2021 година, с цел да организира спор и вкара промените по нея. Директивата цели да съобрази уредбата на авторското право с новите действителности на цифровия трансграничен пазар. Нововъведенията засягат и медиите – цифрови и печатни. Създава се ново право на издателите върху изявленията в медиите. Директивата цели да откри салдото сред електронните медии и търсачките. Досега търсачките печелят от написаното от медиите, само че потребителите не влизат в уеб страницата на самата медия, издател на написаното. От друга страна, потребителите не биха разбрали за написаното, без помощта на търсачките. Дял от възнаграждението ще бъде очакван и за създателя на материала. Страната ни ще може да реши дали да вкара за издателите дял от обезщетителните хонорари от копирно и репрографско възпроизвеждане.

Миналата седмица Народното събрание гласоподава законопроекта за марките и географските означения.

„ Ще се вкарат промени при процедурата за възнаграждение на марката. Предвидено е заплащането на държавната такса да бъде осъществявано едновременно, а не както е сега – на две вноски. В главната такса ще бъде включван единствено един клас артикули и услуги. Законопроектът планува и опция за обновяване на експертизата всъщност на обособените стадии, предшестващи решението за регистрация на марката, с оглед възпрепятстването на регистрация на марки представляващи общоприети понятия и словосъчетания (напр. Черен петък) “, описа Пепи Кузева, Експерт Корпоративно право и Индустриална благосъстоятелност.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР