Адвокатският съвет в Пловдив разпространи становище, в което изразява категорично

...
Адвокатският съвет в Пловдив разпространи становище, в което изразява категорично
Коментари Харесай

Адвокатският съвет в Пловдив със становище срещу изказването на Гешев за разделението на властите

Адвокатският съвет в Пловдив популяризира мнение, в което показва изрично противоречие с изразените позиции от Иван Гешев - единствен претендент за идващ основен прокурор, по отношение на разделянето на управляващите.

Становището е изпратено до Висшия правосъден съвет и до Висшия адвокатски съвет.

Визирайки изявлението на Иван Гешев по Българска национална телевизия на 23 юни, юристите от пловдивската гилдия, втората по величина в страната, декларират, че е изцяло недопустимо претендент за основен прокурор да има разбирания за същността на адвокатската специалност и за фигурата, и за ситуацията на юриста, разнообразни от залегналите в Конституцията.

"Противно на направените внушения в цитираното изявление, българската адвокатура има интерес от една работеща прокуратура, която реализира функционалностите си напълно в рамките, написани от закона ", се споделя в мнението на Адвокатския съвет в Пловдив, представено от БНР.

От пловдивската адвокатска гилдия напомнят също, че "основният блян, залегнал в доктрината за разделяне на управляващите, е да се защищити обществото от робия и да се отбрани свободата с изключение на опцията един човек или орган да сплоти всички управляващи в ръцете си ".

Пловдивските юристи молят Висшият правосъден съвет, при разискването на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор, да вземе поради мненията му във въпросното изявление.

Настояват още Висшият адвокатски съвет да съобщи експлицитна и виновна позиция - дали той има качествата за поста на обвинител №1.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР