Адвокатски колегии от различни области в страната изразиха остра позиция

...
Адвокатски колегии от различни области в страната изразиха остра позиция
Коментари Харесай

Адвокати искат оставката на Гешев, готвят протест


Адвокатски колегии от разнообразни области в страната показаха остра позиция против дейностите и думите на основния прокурор Иван Гешев и желаеха оставката му. С декларация излезе и Висшият адвокатски съвет. В нея се приканва за преустановяване на „ порочните практики “ в прокуратурата. Пет колегии – от Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково и Смолян желаят оставката както на основния прокурор, по този начин и на правосъдния министър Данаил Кирилов. Поводът са събитията от последните дни и изявленията и дейностите на двамата, с които се уронва престижът на юридическата специалност.

Адвокатите настояват, че са подготвени да присъспят към ефикасни протестни дейности, които да продължат, до момента в който двамата не подадат оставки.

" Вчера господин Гешев надмина себе си, като прескочи всички граници, извършвайки един от най-срамните и позорни актове в най-новата история на България. Г-н Гешев поруга българската Конституция и посегна по един невиждан метод на институцията на Държавния глава, явно демонстрирайки, чия ръка е той и каква е същинската му задача. Без да разясняваме в детайлности този неприличен и непоносим акт, ние, в качеството си на адвокати и български жители, призоваваме господин Гешев неотложно да подаде оставка като основен прокурор на България, тъй като, считано от през вчерашния ден, той няма моралното право да извършва тази служба. Няма и нужната легитимност, доколкото човек, погазил толкоз жестоко Конституцията и правовия ред в страната, няма по какъв начин да въплъщава институцията, призвана да подсигурява тяхното съблюдаване “, се споделя в позицията на петте адвокатски колегии.

Поводът за желаната оставка на правосъдния министър Данаил Кирилов е коментарът му във Facebook за някогашния правосъден министър Христо Иванов: " Междувременно станахме очевидци и на още едно проваляне на наш сътрудник, достигнал по разказан в басните на Михайловски метод до поста на правосъден министър на България. В профила си във Facebook господин Данаил Кирилов си разреши, употребявайки много дебелашки език, неприсъщ на юридическата общественост в страната, да разяснява събития, касаещи негов сътрудник и предходник на поста на министър на правораздаването – господин Христо Иванов. Вместо да се изуми от дейностите на чиновниците на НСО, разиграли се през седмицата пред очите на цялото общество, довели и до поругаването на националния байрак от хората, призвани да пазят българските институции (нещо което не е съумяла да направи никоя непозната войска, а направиха гардовете на НСО), господин Кирилов си разреши да занимава обществото с креативните си пориви и " юридическите " си мнения по случая. В разследване на това стана явно за следващ път, че юридическите познания на господин Кирилов не подхождат даже в минимална степен на условията на заемания от него пост ", възмутени са юристите.

Висшият адвокатски съвет показва, че под голяма опасност са сложени „ два от стълбовете на демокрацията – правото на отбрана и обективен правосъден процед и презумция за невиновност “.

В позицията се показва също, че методът, по който се правят претърсвания и изземвания има за цел обществен резултат, а не да се потвърди виновността на обвинения или обвинения.

Разпространяването на подбрани от прокурора доказателства по висящи досъдебни производства, нарушава жестоко презумпцията за невиновност и умишлено притегля медийното внимание към избрани каузи. Това основава усещане, че решаването на правния спор зависи не от съда, а от публичното мнение, предизвестяват от Висшия адвокатски съвет.

ВАдС дава обещание да инициира социална полемика по поставените проблеми в отбрана на върховенството на правото и Конституцията.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР