Адвокатите в Пловдив си избират нов шеф Адв. Демерджиев: Колегията

...
Адвокатите в Пловдив си избират нов шеф Адв. Демерджиев: Колегията
Коментари Харесай

Адв. Тошкова: Ще дам шанс на младите да променят системата

Адвокатите в Пловдив си избират нов началник Адв. Демерджиев: Колегията би трябвало да върне единството си

Зоя Тошкова приключва право в Софийския университет. Работи 12 година като следовател, след това става юрист. Специалист по наказателно право, бранител по редица каузи с висок публичен интерес. Зам.-председател на Пловдивската адвокатска гилдия в последните 3 година Има екип от 15 сътрудници юристи, с които са окуражени да трансформират статуквото на специалността.

- Адвокат Тошкова, какви са концепциите ви за смяна?

- Да отворим адвокатурата към обществото. Хората имат ниска правна просвета, не са осведомени с правата си и много постоянно те биват погазвани, откакто до тях няма юрист, който да е поръчител за съблюдаване на законността. Имаме хрумвания да изнасяме лекции в учебните заведения. На младите ще е забавно да схванат какво може да ги докара в правосъдната зала като обвинени. Искаме да разпространяваме адвокатския опит, партнирайки си и с разнообразни медии.

- Лесно ли решихте да се кандидатирате - работата е доста, а не се заплаща?

- Не е загадка, че аз дълго време се колебаех дали да се кандидатирам. Реших обаче, че би трябвало да дам късмет на младите си сътрудници, които желаят да трансформират пловдивската адвокатура, откакто са ме избрали като човек, който може да работи с тях. В екипа ми има 15 души - и млади, и хора с опит, мъдрост и тежест.

- Имате ли упоритост да участвате при основаването на закони?

- Категорично - да! И имаме позиция по измененията, засягащи правата на всички ни. Например новоприетите за 48-часово задържане без известяван на околните, върху които президентът наложи ветото си. Приемам, че всеки човек от момента на задържането си има право на юрист. Защото в полицията сносно психически обработват хората, заплашват ги и те се принуждават да признават обстоятелства и събития, които не са направили, единствено да не останат арестувани. За мен това е принуда, не е правосъдие.

- Какво е положителното правосъдие?

- То не може да мине без положителната работа на адвокатурата. Без обществото да знае при какви условия и по какъв начин работим и за какво е належащо безусловно всеки да има адвокатска отбрана, ще изпаднем в обстановка като нашия сътрудник Красимир Баков, който пази братята от Войводиново, да получава смъртни закани. Стигна се до такава степен да заплашват децата му със разпра просто тъй като си прави работата.
Работата на юриста би трябвало да е такава, че да отбрани по най-хубавия метод клиента си - и по правосъден, и по извънсъдебен път. И в рамките на закона има независимост на словото. Адвокатът би трябвало да бъде свободен и самостоятелен - в случай че се самоцензурира, не може да бъде добър бранител.

- Адвокатите в ПАК не са малко - сред 1200 и 1300. Успяват ли да се устоят?

- Не, за жалост. Напоследък се появи нов термин - обществено слаб юрист. Има сътрудници, на които им е извънредно мъчно. Да, има работа за всички, само че някои хора просто нямат пари да ти платят. На мен самата постоянно ми се случва да работя без възнаграждение - виждам, че индивидът няма опция, само че виждам и че се нуждае от бранител, тъй като другояче може да го осъдят. И го върша про боно. Аз съм защитавала и юристи, и съдии, и прокурори, и дознатели, и служители на реда. На всеки може да му се наложи, никой не е застрахован. Ние, наказателните юристи, в никакъв случай не изключваме телефоните си. Последния път от огромна компания ме помолиха измежду нощ да отида в офиса във връзка на митническа инспекция и аз го направих.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР