Адвокати търгуват с обезщетения на пострадали на пътя, а новата

...
Адвокати търгуват с обезщетения на пострадали на пътя, а новата
Коментари Харесай

Схема: Адвокати търгуват със смърт на пътя


Адвокати търгуват с компенсации на потърпевши на пътя, а новата им скица е да бавят до последно предявяването на претенцията, с цел да печелят от лихви, оплакаха се застрахователи пред „ Телеграф “.

Т.нар. преследвачи на коли за спешна помощ работят от години, разигравайки схеми, добре познати на Запад още отпреди повече от век. В страни като Съединени американски щати и Англия обаче такива практики са към този момент жигосани като противоречащи на положителните нрави.

По неведоми пътища преследвачите на коли за спешна помощ съумяват да се свържат с наследниците на жертви на произшествия или с ранени при пътен случай. Докато хората са още в потрес, те почват да ги обработват, че би трябвало да работят доста бързо, тъй като изтичат периодите да предявят искания за приемане на застрахователно обезщетение.

Явяват се по погребения или още в моргите и притискат околните на жертвите да подписват контракти с неизгодни клаузи. Не е ясно от кое място черпят информация, само че се допуска, че имат източници в самите лечебни заведения и даже в погребалните организации.

За нови произшествия пък наблюдават осведомителните уеб сайтове или тематичните фейсбук групи, където новините за произшествия на пътя се популяризират мълниеносно, още преди на мястото да е дошъл КАТ.

„ Хората би трябвало да имат едно мислено, в случай че някой юрист се появи на погребението, в моргата или още на пътя и стартира да изяснява, че всичко е незабавно, би трябвало незабавно да се работи, че изтичат периоди. Нека всички потърпевши и техните близки знаят, че периодите за предявяване на претенциите са 5-годишни. И нищо незабавно не се случва “, коментира Владимир Тодоров, началник на Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

Хората би трябвало да са деликатни и в случай че някой юрист тръгне да им предлага пари, тъй като това е обвързвано с подписването на неизгодни контракти. След това потърпевшите или наследниците на жертвите няма да могат да си получат компенсацията в цялостен размер.

В асоциацията има сигнали за контракти с неизгодни клаузи, съгласно които клиентът надали не се „ дами “ за юриста и по никакъв метод не може да се откаже от услугите му. Ако го направи, го грози 10 000 лв. наказателна клауза.

Много публикувана процедура е юристи преследвачи на коли за спешна помощ да подписват контракт за цесия с околните на жертва при пътен случай. По този метод те изкупуват на половин цена или даже по-евтино бъдещото обезщетение, което наследниците би трябвало да получат. На клиента се дава избрана сума, да вземем за пример 50 хиляди лв., което е доста под компенсациите, които съдът всекидневно присъжда за гибел на пътя, а точно сред 120 и 150 хиляди лв.. В тези случаи разликата си я прибира юристът. Хората обаче се подлъгват, тъй като взимат парите на ръка незабавно, а не чакат делото да се точи с години.

Последният трик на юристите, изкупили вземането на наследниците, е да бавят с години предявяването на претенциите, като чакат до последно, малко преди приключването на 5-годишния давностен период. В тези случаи те печелят солидно, тъй като застрахователят е задължен да заплати 10% рента за веселба за всяка просрочена година. Такава висока рентабилност не предлага нито един финансов инструмент, показват застрахователи.

Схемата с договорите за цесия е на ръба на закона, а съгласно доста адвокати е дори противозаконна.  Съдебната процедура обаче е спорна. Преди месец нашумя дело, при което висши съдии от Върховния касационен съд отрязаха юрист, изкупил обезщетение на майка за гибелта на детето й. Защитникът платил на клиентката 55 000 лв., а присъденото обезщетение три години по-късно възлизало на 120 000 лв.. Договорът бил подписан още до момента в който делото е висящо и висшите съдии го афишират за незабележим след обжалване на застрахователя. Магистратите се базират на Закона за отговорностите и договорите и Закона за адвокатурата. Решението им гласи, че договорът за цесия и клиент за взимане, което е предмет на провесен развой, по който юристът реализира процесуално посланичество на цедента, е незабележим.

Определени юристи разиграват и лъжливи схеми с компенсации по застраховки „ Злополука “, жалват се застрахователи.

Една от фирмите неотдавна била ужилена от бранител, който сключвал пълномощни с родителите на деца от малцинствата. Хлапетата били застраховани против солидна сума за акцидент.

В един миг едно след друго децата почнали да си чупят ръце и крайници, а юристът да предявява искания за компенсации, показвайки изрядни болнични листове. От всяко хлапе бранителят съумял да докопа по 2500 лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР