Адвокати поискаха точен срок, в който ще бъде възстановен Търговският

...
Адвокати поискаха точен срок, в който ще бъде възстановен Търговският
Коментари Харесай

Адвокати настояват за ясен отговор на въпроса кога ще заработи Търговският регистър

Адвокати желаеха прецизен период, в който ще бъде възобновен Търговският указател. В отворено писмо до президента, премиера и правосъдния министър близо 70 юристи декларират, че без Търговски указател страната не работи, защото огромна част от работата на компаниите е изцяло блокирана. По думите им е неприемливо в страна с еврокомисар по цифровизация регистърът да остава недосегаем към този момент осми ден.
Защитниците упорстват за прокурорска инспекция в правосъдното министерство и отговорност от страна на държавното управление. Няколко часа по-късно изпълнителният шеф на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка, макар че в сряда съобщи, че няма такива планове. Сайтът на Търговския указател пък последователно възвръща някои функционалности, само че регистрацията на нови компании остава блокирана най-малко до идната седмица, а от организацията по този начин и не дават по-конкретен период, оповестява " Дарик ".
По думите на юрист Стела Николова без Търговски указател компаниите на процедура са блокирали дейностите си, като да вземем за пример разкриване на банкови сметки, изтегляне на пари и заеми, и прекачване на имущество. Работата и на юристите също е затруднена: " Връщаме клиенти, губим приходи. Нашите клиенти не могат да си обслужват банковите сметки. Не могат да си продадат МПС-тата на компаниите, не могат безусловно никаква договорка да сключат по отношение на собствен парцел. Търговският оборот в страната е безусловно спрял ".
Сайтът на Търговския указател се срина предишния петък, като едвам в сряда бе възобновена дребна част от функционалностите му, като да вземем за пример справките за настоящо положение на компании и справките по ЕГН. От през днешния ден е възобновен и обменът на данни със средата за междурегистров продан RegiX, което облекчава прехвърлянето на благосъстоятелност. Остава невъзможна обаче регистрацията на нови компании, както и смяната във към този момент регистрирани такива. От Агенцията по вписванията пък дават обещание само това да стане някъде през идната седмица. Адвокатите обаче упорстват за по-конкретен период: " Аз не съм чула в друга страна сходно нещо да се случва и обясненията на държавното управление, че това се случва, че може да се поправи и един ден идната седмица, неизвестно кой, Търговският указател ще проработи, не е естествена обстановка. Не може да се дават пояснения от рода " работи се ", без съответна дата и съответен период ".
Адвокатите упорстват още за прокурорска инспекция в Министерството на правораздаването и отговорност от страна на държавното управление. По-рано през днешния ден изпълнителният шеф на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка, макар че няколко дни по-рано разгласи, че няма такива планове.
Стела Николова дефинира оставката като закъсняла: " Госпожата трябваше да си поеме отговорността още първия ден и да съобщи какво се случва, а не на петия ден да излиза и да споделя, че се работи. Смятаме, че е редно и политическа отговорност да се появи. Г-жа Цецка Цачева да не споделя, че несъмнено има отговорни. Вероятно има отговорни, откакто страната към този момент осми ден е в цялостен колапс. Не имам вяра да има каквато и да е страна, в случай че ще и в третия свят, и това нещо да се случи и никой да не дава никакво пояснение. Имаме еврокомисар по дигитализацията, нямам визия по какъв начин в Европейски Съюз ще одобряват това събитие у нас, дали знаят, дали са осведомени. Радвам се, че не се случи по време на Европредседателството, тъй като щяхме да станем напълно за смях, въпреки че и в този момент сме ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР