Адвокати по правата на човека заведоха дело срещу решение на

...
Адвокати по правата на човека заведоха дело срещу решение на
Коментари Харесай

С ново дело правозащитници се опитват са спрат германския оръжеен износ за Израел

Адвокати по правата на индивида заведоха дело против решение на немското държавно управление да утвърди износа на 3000 противотанкови оръжия за Израел , второ сходно за този месец, заведен поради поддръжката на Берлин за Израел във войната му в Газа, предава Ройтерс.

, че са подали незабавен зов за прекъсване на износа на оръжия за Израел, акцентирайки аргументи, че те се употребяват по способи, които биха могли да нарушат интернационалното филантропично право в Ивицата Газа.

Последният случай, заведен от петима палестинци от Газа, беше подсилен от юристи от Европейския център за конституционни и човешки права (ECCHR) в Берлин и палестински правозащитни организации, се споделя в изказване на ECCHR.

ECCHR сподели, че държавното управление е предоставило позволение за експорт на 3000 противотанкови оръжия за Израел след офанзивата на Хамас на 7 октомври, само че заявката за позволение за експорт на 10 000 патрона за Израел към момента не е утвърдено.

" Германия не може да остане вярна на полезностите си, в случай че изнася оръжия за война, в която са явни съществени нарушавания на интернационалното филантропично право ", сподели в изказване генералният секретар на ECCHR Волфганг Калек.

Адвокатите приканиха административния съд в Берлин да спре лицензите за експорт като краткотрайна правна мярка за отбрана.

Германското държавно управление и Министерството на стопанската система, органът, виновен за одобряването на износа на оръжия, не бяха открити незабавно за коментар по делото.

Германското държавно управление съобщи, че преглежда всеки експорт на оръжия поотделно и взема поради редица фактори, в това число правата на индивида и филантропичното право.

Правозащитници се обърнаха към съда, с цел да оспорят политиката на Германия към Израел, която се управлява от уговорката за изкупване на виновността за Холокоста от Втората международна война, в който починаха 6 милиона евреи.
 Пред Съда в Хага Германия отхвърля да взе участие в геноцида в Газа
Пред Съда в Хага Германия отхвърля да взе участие в геноцида в Газа

Берлин отхвърли обвиняванията на Никарагуа

През февруари група немски юристи, представляващи фамилии в Газа, подадоха наказателна тъжба против немски чиновници за хипотетично подкрепяне и подстрекателство към геноцид против палестинския народ в Газа посредством даване на оръжие на Израел.

Израел изрично отхвърли обвиняванията в геноцид или нарушавания на филантропичното право в Газа, заявявайки, че води война, с цел да победи ръководещата ислямистка формация Хамас в дребния, гъсто обитаем анклав.

Над 33 000 палестинци са били убити при израелската атака, съгласно здравното министерство на Газа, откакто 1200 израелци са били убити при трансграничната офанзива на Хамас на 7 октомври, съгласно израелски данни.

Миналата година Германия утвърди експорт на оръжие за Израел на стойност 326,5 милиона евро (353,70 милиона долара), в това число военно съоръжение и бойни оръжия, което е 10-кратно нарастване спрямо 2022 година, съгласно данни на Министерството на стопанската система.
 Германия и Австрия наблюдават какво ще прави Израел на юг в Газа
Германия и Австрия наблюдават какво ще прави Израел на юг в Газа

Шаленберг упорства за гаранции за сигурност, защото никоя от страните няма да изчезне във въздуха
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР