Адвокати изпратиха отворено писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), с

...
Адвокати изпратиха отворено писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), с
Коментари Харесай

Адвокати сезираха съдебния съвет заради думите на Гешев за разделение на властите

Адвокати изпратиха отворено писмо до Висшия правосъден съвет (ВСС), с което се желае кадровият орган да направи оценка на тезите на претендента за основен прокурор и сегашен заместител на Сотир Цацаров – Иван Гешев, изразени в изявление пред Българска национална телевизия.

Ден откакто той бе повдигнат от всички 11 членове на прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет за основен прокурор, Гешев сподели, че не приема разделянето на управляващите. Писмото е подписано от 10 юриста, измежду които известни и потвърдени експерти – доцент доктор Светла Маргаритова-Вучкова, Емилия Недева, Михаил Екимджиев, Александър Кашъмов, Златка Стефанова, Йордан Цветанов, Снежана Стефанова, София Разбойникова, Мария Шаркова и Даниела Михайлова.

" По мотив на изявлението, обещано за Българска национална телевизия на 23 юли 2019 година от единствения за момента претендент за основен прокурор - господин Иван Гешев, подписалите актуалното писмо юристи се обръщаме към висшия кадрови орган на правосъдната власт с искане да оцени сходството на тезите му с професионалните и етични критерии за заеманата от него служба ", пишат в отвореното писмо юристите.

В изявлението Гешев споделя и че адвокатската специалност се свежда до отбрана, реализирана за пари без оглед на истината. По този мотив юристите напомнят, че разделянето на управляващите е висшо постижение на демократичните общества и върху този принцип се построява актуалната правова страна.

" Отричането на разделянето на управляващите е противоконституционно и слага под подозрение персоналната безпристрастност и професионалния интегритет на магистрата, който го прави. Защитникът в наказателния развой има изключителна задача - да брани почтения до доказване на противното жител пред всяка власт, пред следствието прокуратурата и съда ", акцентират юристите.

" Не по-малко значима е ролята на повереника на потърпевшите от закононарушения лица. Дейността на юриста се подчинява на високи етични условия, които постановат вземане предвид с Конституцията, законите и морала. Той не е прислужник на клиентите си, а герой за правото. Точно по тази причина юристът, както всеки български жител, има интерес от работеща съгласно законите на страната самостоятелна прокуратура ", се споделя в отвореното писмо.

Юристите напомнят, че Конституционната роля на юриста и значимостта на пражняваната от него специалност са стимулирали законодателя да го сложи наедно със съдията по почитание. " Пред всички органи на правосъдната власт и пред другите институции, на юриста се дължи почитание и подпомагане като на арбитър, не като на прокурор ", показват бранителите.

Юристите акцентират, че прокурорът и бранителят са обособени страни в наказателния развой и никой от тях няма изначален монопол върху истината, само че всеки спомага за нейното откриване. Според тях омаловажаването на ролята на юриста като бранител обезсмисля справедливостта на наказателното произвеждане и е удар по престижа на правораздаването.

" Несъвместимо с правилата на правовата страна и презумпцията за невиновност е разискването на неприключили наказателни производства с изразни средства, които убеждават публиката във виновността на лица, които към момента не са наказани. Това делегитимира правораздаването в очите на обществото. Всеки, който нарушава жестоко правото на обвинените да се смятат почтени до доказване на противното, даже да понесе дисциплинарно наказване, би трябвало е наясно и с персоналната морална отговорност за присъдените от българските съдилища и от Европейския съд по правата на индивида компенсации, които жителите заплащат за неговите неточности ", допълват юристите.

Те показват, че е в полза на българската страна най-висшите по служба прокурори, да се въздържат от внушения, които пренебрегват конституционните правила, принизяват ролята на юриста или слагат под подозрение разделянето на управляващите.

" Прокурорите би трябвало да бъдат същински гаранти за върховенството на закона, самостоятелни от обстановка, политически и корпоративни въздействия. В противоположен случай не са в положение да отговорят на професионалните и етични стандарти за магистрати ", се споделя в умозаключение.

Вчера с публична позиция Демократична България изиска оставката на Гешев, а основният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че той е верният избор.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (15)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР