Адвокатът Петър Илиев е обвинен в плагиатство. Прокуратурата е внесла

...
Адвокатът Петър Илиев е обвинен в плагиатство. Прокуратурата е внесла
Коментари Харесай

Адвокат Петър Илиев е обвинен в плагиатство

Адвокатът Петър Илиев е упрекнат в плагиатство. Прокуратурата е внесла обвинителен акт против него в Софийския областен съд (СРС), формирано е дело и се чака насрочване, съобщи „ Сега “ като се базира на гражданско съдружие БОЕЦ, по чийто сигнал стартира следствието против Илиев.
Прочетете още
Делото е по чл. 172а от Наказателния кодекс. Текстът гласи: „ Който записва, възпроизвежда, популяризира, излъчва или предава, или употребява по различен метод непознат обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без нужното по закон единодушие на носителя на съответното право, се санкционира с отнемане от независимост от една до шест години и с санкция до 10 хиляди лв. “.

През лятото на 2021 година Петър Илиев, който към оня миг беше основен помощник и част от катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “, беше номиниран за министър и вицепремиер от „ ИТН “.

Малко по-късно в общественото пространство се появиха подозрения за плагиатство в книга на Петър Илиев като изказванията бяха, че десетки страници от труда му „ Компетенцията на Народното събрание “, издадена през 2015 година, са „ взети “ от дисертацията на доцент Наталия Киселова „ Парламентарен надзор “, която също е част от катедрата по Конституционноправни науки в ЮФ на СУ.

Срещу Илиев бяха подадени три сигнала за плагиатство в СУ. Те бяха прегледани от Етичната комисия, която заключи, че в книгата на Илиев „ Компетенцията на Народното събрание “ е налице плагиатство, при което обилни елементи от непознато произведение – дисертацията „ Парламентарен надзор “ на Наталия Киселова, е употребявано и показано за авторски труд, без дисертацията да е представена като източник.

От комисията бяха открили и безусловно преписване с грешките. „ Впечатляващо е, че в сравняваните страници от книгата на П. И. близо 230 бележки с цитирания на източници и авторски текст от научния уред под линия е напълно заимстван от дисертацията на Н. К. (добавени са по-малко от 10 нови бележки). Използвани са присъщи за плагиатството техники: безусловно заимстване на непознат текст без позоваване на създателя му; заимстване на непознат текст с внасяне в него на някои промени, които не трансформират смисъла му, още веднъж без цитиране на неговия автор; 10 съчетание на разнообразни пасажи от непознат текст в общо ревю, без да се показва от кое място са взети и кой е създателят им “, посочиха от комисията.

Няколко дни, откакто излезе заключението на Етичната комисия, Петър Илиев напусна Софийския университет.

Казусът беше прегледан и от Софийския адвокатски съвет, който обаче отхвърли да образува  дисциплинарно произвеждане против Петър Илиев заради изтекла отминалост.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР