Адвокатът от Пловдив Станислав Станев изпрати писмо до руския посланик

...
Адвокатът от Пловдив Станислав Станев изпрати писмо до руския посланик
Коментари Харесай

Адвокат към руски топ посланик: България бе поробена от СССР

Адвокатът от Пловдив Станислав Станев изпрати писмо до съветския дипломат в Скопие Сергей Баздникин. Припомяне ме, че преди няколко дни посланикът сподели, че през 1918 година руснаците са освободили Македония.

Представяме ви писмото на адв. Станев, което е на обществено притежание в профила му във фейбук.

До Сергей Баздникин, дипломат на Руската федерация в Скопие

Господин дипломат, с скука прочетох Вашата позиция, в която твърдите, че по време на Първата международна война съветската войска взела участие в избавление на македонската страна. Господин Баздникин, аз съм израснал в Народна република България, която действително беше поробена от Съюз на съветските социалистически републики, и съм привикнал с

операции и неистини за историята, само че признавам си, че тук ме изненадахте.

По време на Първата международна война съветската войска на Балканите не е освободителна, тя е агресор. Както в Добруджа, по този начин и в Македония, нещастните съветски бойци са изпратени, с цел да изпълнят имперските упоритости на Руската империя. По време на тази война на Балканите Русия се е посипала единствено и само с срам, тъй като е положила големи старания да отбрани жестоката окупация на български земи.

Това прелестно се е съзнавало от бойците, принудени да извършват заповедите на генералите Дихтерис, Леонов и Зайончковски. Затова и съветските войски, настоящи като агресори, търпят провали на всички места по своя път. Обикновените съветски момчета са били наясно, че са се били за неверна идея и по тази причина не са имали тласък. а другия полюс са били българските войски, които са бранили своята земя, своята кръв и чест

Господин Баздникин, Вашата страна постоянно обича да приказва за Отечествената война и да се гордее с борбите в нея. За българите Първата международна война е била отечествена война. Ние, същинските българи, сме горди с борбите си, без значение дали са сполучливи, или не. Гордеем се, тъй като дедите ни бяха храбри, тъй като извършиха клетвата си пред Бог, Отечество и Цар; гордеем се, тъй като се биха за истината, а не бяха империалисти.

В борбите, с които се гордеете, съветските войски се биеха освен с хора, родени в днешна България, само че и такива, родени в Македония. И точно общата идея на тези хора и вярата в нейната справедливост смазаха експанзията. А пристигналите отдалеко, биещи се за непозната идея, или оставиха костите си там, или си отпътуваха безславно.

Македония, за която се бориха руснаците по време на Първата международна война, не беше свободна Македония, както твърдите в своята обява. Македония след Първата международна война беше превърната от вашите сръбски съдружници в един кървясъл концлагер, в който хората бяха измъчвани и избивани.

Много от македонците, които не желаеха да бъдат " прави сърби “ във Вардаска бановина, заплатиха по тази причина със здравето или с живота си. А Вашите думи съставляват насмешка за тях и паметта им.

Господин дипломат, аз съм възпитаван, че би трябвало да съм признателен на елементарните руснаци, борили се за българската независимост. И аз съм признателен на знайните и незнайни, които починаха за това, а не за съветските великодържавни ползи. Благодарен съм и на хора като Вас, които непрекъснато ми припомнят, че Русия и Съюз на съветските социалистически републики в никакъв случай не са се интересували от истината, а от своите ползи.

И ползите им доста повече от 100 години са България да бъде слаба обезкървена. Разбирам това, въпреки и да не съм склонен, само че Вие не разбирате, че с тези великодържавни ползи, които щедро напоявате с агитация, от дълго време сте се подиграли с кръвта на хилядите съветски бойци, които през 1877-1878 в действителност имаха вяра, че се борят за вярна идея.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР