Адвокатът на преизбрания кмет на Несебър Николай Димитров призова прокуратурата

...
Адвокатът на преизбрания кмет на Несебър Николай Димитров призова прокуратурата
Коментари Харесай

Прокуратурата е призована да не подменя вота в Несебър

Адвокатът на избрания отново кмет на Несебър Николай Димитров прикани прокуратурата да го пусне от ареста, с цел да успее най-малко да постави клетва. В молба до спецпрокуратурата адв. Ина Лулчева упорства обвиняването да анулира най-тежката мярка за неотклонение, тъй като има риск от замяна на вота на жителите на община Несебър.

Зашитникът се базира на българската конституция, Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.

" Препятстването на господин Димитров да постави клетва съставлява директна неоправдана интервенция в локалното самоуправление. По този метод, без да е належащо в едно демократично общество, задържането под стража на Николай Димитров е опит посредством средствата на наказателното произвеждане да бъде сменен действителният избор на гласоподавателите ", се споделя в молбата на юрист Лулчева до прокуратурата, представена от " Де факто ".

Областният шеф на Бургас е свикал за 11 ноември съвещание на новия общински съвет в Несебър. Тогава кметът Димитров и общинарите би трябвало да положат клетва, с цел да встъпят в служба. Николай Димитров и някои от новоизбраните общински съветници обаче няма по какъв начин да положат клетвата си от килията. Двама общинари - Георги Георгиев и Петър Хрусафов, също се намират в ареста.

В Закона за локалното самоуправление и локалната администрация има най-разнообразни варианти за предварително преустановяване на мандата на кметовете, само че няма планувана опция да не се постави клетва.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР