Адвокат Здравка Калайджиева от фондация Български адвокати за правата на

...
Адвокат Здравка Калайджиева от фондация Български адвокати за правата на
Коментари Харесай

Адвокат Здравка Калайджиева: Гешев да ми се извини публично

Адвокат Здравка Калайджиева от фондация " Български юристи за правата на индивида ", някогашен арбитър в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, изиска обществено опрощение от основния прокурор Иван Гешев и реакция във връзка с неговата професионална нравственос от Висшия правосъден съвет и Висшия адвокатски съвет.
Вчера Гешев окачестви като наглост становището на " Български юристи за правата на индивида ", в което са изложени правни причини за нуждата от промени в конституцията. Адвокатите бяха на съвещания при президента Румен Радев, който стартира необятна полемика по тематиката.
„ Необходимостта от промяна е изяснена в редица решения на Европейския съд, Венецианската комисия, други интернационалните престижи. В нашето мнение няма нещо изключително ново. Но до този миг никой не беше характеризирал моето персонално мнение или активността на „ Български юристи по правата на индивида “ като " безочливост ". Очаквам обществено опрощение от господин Гешев и се надявам способените органи за оценка на неговата етичност и колегиалност като прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет и Висшият адвокатски съвет да реагират “, посочи Здравка Калайджиева пред БНР.
Правозащитниците упорстват в конституцията да се запише, че правораздаване се раздава само от съда, защото прокуратурата е единствено страна в процеса. Те оферират самостоятелен орган отвън правосъдната власт да може да проверява основния прокурор и цялостно разделяне на колегиите на съдиите и прокурорите във Висшия правосъден съвет. Посочва се, че би трябвало да се вкара и лична отговорност на представителите на страната, поради чиито дейности се заплащат компенсации за вреди на жителите. 
 
Главният прокурор през вчерашния ден разяснява мнението по този начин: " Наглост е юристи на подсъдими и обвинени олигарси да оферират промени в конституцията за прокуратурата. Това е все едно прокуратурата да желае промени в Закона за адвокатурата. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР