Адвокат по семейно право алармира за първи случай на изведено

...
Адвокат по семейно право алармира за първи случай на изведено
Коментари Харесай

След въздушния Шенген: Първи случай на изведено в чужбина дете без съгласието на един от родителите

Адвокат по фамилно право сигнализира за първи случай на изведено в чужбина дете без единодушието на един от родителите. Причината - неналичието на граничен надзор след присъединението ни в Шенген по въздух и вода, когато зад граница се извежда дете в страна, част от шенгенското пространство. Заради отпадането на инспекциите от „ Граничната полиция ” поучават жителите да завеждат каузи в съда.
Прочетете още
Само два дни откогато сме в Шенген по въздух и вода, юрист Йорданка Бекирска към този момент има първи случай, в който неин клиент ѝ оповестява, че детето му е изведено в чужбина.

„ И за през днешния ден към този момент знаем, че детето не е на територията на България, а е в Белгия ”, твърди Йорданка Бекирска, юрист по фамилно право.

Детето е изведено, макар че бащата е завел дело в съда, информацията за което - незабавно идва в „ Гранична полиция ”. И макар че е уведомил управляващите. Проблемът, съгласно юрист Бекирска, е неналичието на инспекции на летището.

„ Ако пътува за страна членка, която ползва Шенген, не се правят инспекции - т.е. нямаме инспекция за всички преминаващи лица ”, изясни Катя Попова, шеф бранш в отдел " Гранични инспекции " в ГДГП.

Пълна инспекция се прави единствено на пътуващите за страни отвън Шенген. Така поражда въпросът - могат ли да се извеждат деца в чужбина без единодушието на единия родител?

„ Такъв риск постоянно има. Ако родителите имат някакви съответни съмнения, че детето ще бъде изведено, постоянно могат да подадат сигнал към всяка една полицейска конструкция ”, показва добавя Попова.  

По преценка полицейските чиновници на летището могат да правят инспекции: „ Проверява детето, неговите персонални документи, придружителя, каква е връзката посред им, само че на инцидентен принцип ”, твърди юрист Бекирска.

Адвокатите напомнят, че даже да заведете дело с отвод детето да бъде извеждано в чужбина, това ще е очевидно единствено за службите в България. А чак когато има решение на съда, информацията влиза в Шенгенската осведомителна система, която е забележима за всички страни, членки на Шенген, написа Нова. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР