Адвокат обжалва решението на правителството, с което се променя плана

...
Адвокат обжалва решението на правителството, с което се променя плана
Коментари Харесай

Адвокат обжалва решението на кабинета за парк ”Пирин”

Адвокат апелира решението на държавното управление, с което се трансформира проекта за ръководство на Национален парк "Пирин ".

Жалбата не стопира осъществяването на нормативния акт, само че изисква започването на дело от Върховния административен съд, заяви Българска национална телевизия.

Адвокат Асен Карагьозов внася жалбата като частно лице, а не от името на свои клиенти. Той акцентира, че го прави извънредно в отбрана на природата, а не тъй като гони някакви други ползи. Аргументите му са четири.

Първо той твърди, че откакто проекта за ръководство на Пирин се приема след въвеждане на екооценка, такава би трябвало да бъде направена и при основни промени, каквото съгласно него е последното решение на Министерския съвет.

Второ - юрист Карагьозов счита, че опазването на предпазените територии би трябвало да е цел номер 1, а по-късно да са всички останали дейности, които ще се правят на територията на Национален парк "Пирин ".

Третият аргумент е, че България е приела пред ЮНЕСКО ангажимент да прави екооценка при всички основни промени, които се вършат на територията на парка.

А четвъртият мотив е, че по този начин се нарушaват интернационалните правила, които изискват осъществяването на екооценка.

От Министерството на околната среда и водите не разясняват обжалването с претекста, че то е против решение на целия Министерски съвет и той би трябвало да излезе с позиция. От Министерски съвет през вчерашния ден обявиха, че с решението, което са взели, единствената смяна, която ще бъде осъществена на територията на парк "Пирин ", е построяването на втори въжен превоз на Банско.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР