Адвокат Бил Марлър е прекарал последните две десетилетия, работейки по

...
Адвокат Бил Марлър е прекарал последните две десетилетия, работейки по
Коментари Харесай

6-те най-опасни храни според експерт по хранителни отравяния

Адвокат Бил Марлър е прекарал последните две десетилетия, работейки по правосъдни каузи, свързани с хранително отравяне. Един от най-известните юристи по сигурност на храните в Съединени американски щати, Марлър е осведомен с евентуалните рискове от потреблението на разнообразни храни и това негово познание трансформира напълно питателните му привички. Адвокатът, който сега води дело против Chipotle и е спечелил повече от Щатски долар 600 милиона за жертвите на хранително отравяне, споделя, че има някои храни, които в никакъв случай няма да употребява.

Марлър изброява шест храни, които заобикаля непременно: непастьоризирано мляко и сокове, сурови кълнове, авансово измити плодове и зеленчуци, полусурови яйца и сурови миди, които е прекомерно рисковано да се употребяват съгласно него. Той твърди, че тези храни крият в себе си редица рискови бактерии като Еширихия коли и салмонела и че някои от тях са виновни за появяването на огромни епидемиологични огнища през последните 30 години.

Марлър споделя, че през 2014 година салмонела, породена от сурови бобови кълнове е изпратила 19 души в болница. Ако това не е безапелационна численост, той също по този начин отбелязва, че през 2010 година към 2000 души били инфектирани със салмонела, вследствие на консумация на сурови или полусурови яйца. Едно от най-ранните му каузи било за заразяване с Еширихия коли от непастьоризиран ябълков сок. Марлър предизвестява, че потребителите не би трябвало да се заблуждават, че храните са безвредни, единствено тъй като са опаковани или авансово измити.

Суровите стриди пък са като гъба за бактерии. " Стридите поемат всичко, което е във водата. Ако има бактерии във водата, те ще влязат в тяхната система, и в случай че го изядете, вие също може да имате проблеми. Просто не си коства риска ”. Марлър смята, че изменението на климата е частично причина за зачестилите случаи на отравяне при консумация на черупкови организми. Той изяснява, че защото температурата на водата се покачва, повече бактерии стартира да виреят в нея, а това от своя страна усилва възможностите в черупковите организми да се появят рискови бактерии.

Има една храна, постоянно считана за " рискова ", само че която Марлър на драго сърце употребява. Според Марлър, сушито е изцяло безвредно за консумация. Готвачите на суши са добре осведомени с заплахите, подбудени от яденето на сурова риба и доста деликатно я обработват. Според Марлър, когато поръчвате суши в ресторант, а не го купувате от магазин за хранителни артикули, всичко е наред.

Разбира се, не всеки от нас е подготвен да се откаже от потреблението на сурови стриди или други евентуално рискови храни, макар съществуващите опасности. Важно е да знаете от кое място идва храната и да вярвате, че нейния източник е меродавен.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР