- Адв. Йорданов, от изнесените в публичното пространство доказателства считате ли,

- Адв. Йорданов, от изнесените в публичното пространство доказателства считате ли, ...

На база на публичните факти делото срещу Малинов е обречено.


- Адв. Йорданов, от изнесените в публичното пространство доказателства считате ли, че обвинението за шпионаж срещу Николай Малинов ще издържи в съда?

- Според мен има проблем с формулировката на обвинението и съответно към този момент няма абсолютно никаква яснота. Шпионажът предполага предаване на информация, която е класифицирана. Не мисля, че обвиняемият има достъп до подобна. На базата на това, което се изнася в публичното пространство, мисля, че делото е обречено на провал.

- След като откритите доказателства касаят някакви действия през 2015 г., защо прокуратурата едва сега - 4 г. по-късно, се активира?

- По отношение на прокуратурата мисля, че може да се каже само - неведоми са пътищата господни. Не е дадено да се знае какво мисли и какво прави прокуратурата. Разбираме само накрая, когато се плащат обезщетения. 

- Как ще повлияе този скандал на отношенията ни с Русия?

- Зле, няма как да повлияе добре. Особено ако се окаже, че нищо от това, което се твърди, не е вярно.

- Когато бяхте вътрешен министър в правителството на Иван Костов, бяха изгонени трима руски дипломати по обвинение в шпионаж. Правите ли паралел с това, което се случва в момента?

- Не правя паралел, тъй като хората, които ние сме изгонили, следваше да бъдат изгонени. Още повече, че преди дипломатите ние изгонихме няколко руски бизнесмени, единият от които е гонен от множество цивилизовани държави.

- През последния месец станахме свидетели на няколко показни полицейски акции. Ще имат ли положителен ефект за намаляване на битовата престъпност, или те са по-скоро част от кампания?

- Не мисля, че подобни пиар акции могат да доведат до някакъв положителен резултат, особено когато става въпрос за недоказани обвинения. Няма полза от това, защото в крайна сметка е хубаво, когато някой демонстрира крайно мъжество и се прави на Батман, най-лесно е да даде някаква статистика - изготвени обвинителни актове, по които е наложена присъда. Това би било най-добрият атестат за работата на един прокурор, но такова нещо не сме видели. Нямаме и информация по кои обвинителни актове са постановени оправдателни присъди и впоследствие са плащани обезщетения.

- Виждаме, че жестокото убийство на Виктория Маринова от Русе се повтори в сливенското село Сотиря. Каква е причината подобни трагедии да се повтарят?

- Причината е липсата на превенция, както и контрол на лицата, изтърпели наказание лишаване от свобода.

- Премахването на съкратеното съдебно следствие би ли довело до повече справедливост?

- Според мен въпросът с цялостното премахване на съкратеното съдебно следствие не стои, а по-скоро става дума за известно ограничаване. В същото време ми се струва, че законопроектите, които са внесени в Народното събрание, са много спорни като текст и като законодателно решение. Най-големият проблем в съкратеното съдебно следствие е замяната на доживотния затвор с лишаване от свобода в определен срок. Мисля, че там трябва да се концентрират усилията, а иначе нещата да си останат по стария режим. Имаме подобно законодателно решение в момента в рамките на приключване на делото със споразумение между прокуратурата и обвиняемия. Споразумението е забранено за определена категория престъпления. По същия начин може да се вземе решение и за съкратеното съдебно следствие.

- Зам.-главният прокурор Иван Гешев има ли качествата да ръководи държавното обвинение през следващите 7 г.?

- Трябва да имаме някакъв оптимизъм и ако той успее да промени поведението си в такова, което да отговаря на длъжността, която се готви да заеме, би могло да има добри резултати. Не мога да кажа дали притежава необходимите качества, но съм имал възможност да изразя резерви към концепцията, която той представи. 

- Какво не одобрявате в нея?

- Не приемам, че липсва каквато и да е идея за провеждане на някаква дискусия за мястото на прокуратурата в системата на държавните органи, нейната структура и правомощия. Това е спор, който стои в обществото от години, а в крайна сметка кандидатът се прави, че изобщо не знае за него. Другото нещо, което не одобрявам, е необузданият пиар, който се прави. Не може всяко едно дело да започва от телевизионния екран. Има някакви правила все пак. Един подобен подход според мен нарушава дори разпоредби на конституцията, защото презумпцията за невиновност остава далеч на заден план. Гледаме как се слагат белезници, хора се тръшкат на земята, говори се за  заловени страшни организирани престъпни групи, а къде е презумпцията за невиновност, никой не знае. Ако в този момент бях народен представител, щях да предложа изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, които да забранят изцяло изнасянето на информация по досъдебното производство, а наказателните производства да се огласяват едва когато обвинителният акт бъде внесен в съда.

- За сметка на това Иван Гешев обещава повече публичност, ако стане главен прокурор. Да очакваме ли нови обезщетения за нанесени вреди, ако тази мярка бъде приложена?

- Разбира се! Винаги когато някой се прави на Рамбо, данъкоплатците плащат обезщетение на килограм.

Източник: segabg.com