Адв. Виктор Гугушев е Партньор в Адвокатско дружество „Гугушев и

...
Адв. Виктор Гугушев е Партньор в Адвокатско дружество „Гугушев и
Коментари Харесай

Бизнесът ще иска да се успокои и да запази завоюваните добри позиции

Адв. Виктор Гугушев е Партньор в Адвокатско сдружение „ Гугушев и сътрудници “ и президент на FBN Next Generation - Bulgaria – младежката конструкция на „ Сдружение на Фамилния Бизнес “. Организацията е напълно фокусирана върху идващото потомство водачи в фамилния бизнес – хора сред 18 и 40-годишна възраст, които са в разнообразни стадии на подготовка за вдишване на водещата роля в фамилните компании. Завършил е право в Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ и има магистърска степен по право от влиятелния университет „ Куин Мери “ в Лондон. Специализирал е Корпоративно финансово право, Несъстоятелност и преструктуриране, Банково и данъчно право.

Адв. Гугушев, по какъв начин бихте обрисували ролята и приноса на адвокатските сдружения в развиването на стопанската система през днешния ден?

- Колкото и банално да звучи, в последна сметка адвокатските адвокатски фирми и юристите като цяло следва да бъдат гаранция за правдивост. Ролята на юристите в действителност е да подсигуряват правдивост в другия вид гражданско и публичноправни връзки. Всеки правист следва да следи за законността в другите видове процеси, които ни заобикалят.Безспорно е, че се ускорява въздействието на адвокатските адвокатски фирми в икономическия цикъл. Това че България е част от Европейския съюз и от разнообразни други алианси, дава опция за правене на чист, транспарантен и контролиран бизнес. Съответно положителните адвокатски практики, които стават все по-масови у нас, са съществена част от стопанската система. Все повече сполучливият бизнес има потребност от професионални съвещания в областта на правото. Сивата стопанска система към този момент няма толкоз огромен дял, както беше преди време.

В последните години връзката на юристите с клиентите и услугите, които ние предлагаме, уголемяват своя обсег. Вече има по-голяма нужда от юристи, които са експерти в киберсигурността, в отбраната на данните, които имат вярното комерсиално мислене. Присъствието на юриста в бизнеса става все по-всеобхватно поради огромния размер от регулации, които непрекъснато се вкарва. В адвокатската фирма, която аз съставлявам възприемаме себе си до известна степен и като бизнес консултанти.

Споменахте непрекъснатите нови регулации. Очаквате ли някакви огромни законодателни начинания през 2020 година?

- На този стадий не виждам нещо значително. Но гледайки последните дейности на локалната власт, имам чувство, че ще има леки промени в данъчната политика в България. Не мога да кажа доколко те ще бъдат основни. Плоският налог ще бъде непокътнат, само че има редица косвени налози, които ще бъдат увеличени.

Отделно, знам, че се приготвя един доста забавен законопроект. Идеята му е да има по-голяма степен на меродавност и на легитимация при документооборота в България. Тоест огромна част от документите, които се употребяват в гражданския документооборот, ще бъдат по-добре предпазени, защото всички ставаме очевидци на това по какъв начин голям брой документи са подправяни и фалшифицирани, изключително в цифровата среда. И то в разнообразни сфери - от образованието до финансовите интервенции.

Виждате ли огромни недостатъци в някои закони, на които безусловно би трябвало да се обърне внимание?

- Несъвършенства има в голям брой нормативни актове. Някои от тях са по-съществени, само че поради размера на контролираните цивилен взаимоотношения няма по какъв начин законодателят бъде акуратен във всичко, въпреки че би трябвало. Смятам, че в областта на енергетиката има съществени пропуски, свързани най-много с подзаконови нормативни актове. Издаването на някои от тях се забавя, други пък дефинират правила, които не са толкоз конкурентни. Бих загатнал и Закона за устройство на територията, Закона за електронното ръководството. Ролята на електронното ръководство се ускорява, само че там несъмнено има какво да се желае.

Какви са упованията ви за вложенията през тази година?

- 2020 година ще бъде година, в която фирмите ще се стремят да стабилизират своя напредък. Не считам, че имаме учредения да чакаме забележителен стопански напредък. По-скоро мисля, че огромна част от бизнеса се ориентира към опазване на позициите на пазара. В последните години огромна част от компаниите бяха по-агресивни при навлизането в нови браншове, в нови пазари. Особено в банковия бранш наблюдавахме редицата придобивания, като последното е отпреди два месеца. Тази година и огромният бизнес, и междинният ще желае да се успокои и да резервира завоюваните положителни позиции.

В частния бранш е мъчно да се предвиждат огромни вложения и планове. При недвижимите парцели има такива, само че надали някой ще пристъпи към същинска реализация на планове за над 10 млн. лв.. През 2019 година имаше доста мощна динамичност в банковия бранш, телекомуникации, в това число и при медиите. Капацитетът на частния бранш за огромни планове в размер на 200-300 млн. лева е по-скоро привършен.

Естествено, постоянно има опция за задгранични вложения и за планове, които включват както частно, по този начин и държавно присъединяване. Например АЕЦ "Белене " се чака да се раздвижи през 2020 година. Има деклариран интерес от южнокорейска компания, от китайски и съветски. Наскоро на среща с американския дипломат Херо Мустафа научихме, че американски специалисти са посетили страната ни, с цел да проучат плана. Включването на американци в конкуренцията ще промени по забавен метод динамичността на плана.

Инфраструктурните планове няма по какъв начин да не бъдат упоменати. Очакваме да забележим какво ще се случи с тунела под Шипка. Тръжната процедура е актуализирана, поканени са компании. Силно се колебая, че ще се премине към същинско строителство, само че по този начин или другояче страната постоянно може да ни изненада.

Сделката за ЧЕЗ продължава да е настояща. Трудно е да се планува в каква посока ще се развие - дали чехите ще се откажат от продажба или ще търсят контакт с някои евентуални купувачи. Внимателно следя индийския пазар, по тази причина няма да се изненадам, в случай че India Power се върнат в конкуренцията за ЧЕЗ.

Като приказваме за договорката за ЧЕЗ, не се ли основава чувство, че българските регулатори чакат "правилен " покупател?

- Може би се основава такова чувство, само че въпреки всичко считам, че в случай че се появи задграничен вложител със съществени планове, страната би останала по-встрани от договорката. Напримен India Power е тъкмо подобен интернационален специалист.

Ще ви върна в полето на правото. Изпитват ли адвокатските фирми апетит за положителни фрагменти, за какъвто се приказва в други сфери?

- Не бих споделил, че ние като адвокатска адвокатска фирма усещаме апетит за фрагменти, защото единствено най-хубавите желаят да работят при нас. Ползваме се с извънреден престиж. Предоставяме освен необятен набор от услуги, само че и добра работна среда. Стремим се посредством разнообразни обществени планове да привличаме верните фрагменти.

При всички положения считам, че съдействието сред частния бизнес и университетите, даже оттатък правото, би трябвало да бъде засилено. В този ред на мисли нашата адвокатска адвокатска фирма се стреми да бъде един от пионерите в бранша в това отношение. През есента на тази година планираме да организираме първия юридически панаир по западен пример. За задачата ще влезем в дейна връзка както с родната Алма Матер, по този начин и с другите юридически факултети в България. Надяваме се да срещнем поддръжката и на сътрудници от други адвокатски фирми.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР