Адв. Петър Славов, юрист и бивш народен представител, изпрати до

...
Адв. Петър Славов, юрист и бивш народен представител, изпрати до
Коментари Харесай

Петър Славов пита ЦИК кога ще въведем дистанционно електронно гласуване

Адв. Петър Славов, правист и някогашен депутат, изпрати до Централната изборна комисия питане по реда на Закона за достъп до социална информация по отношение на въвеждането на отдалечено електронно гласоподаване в българските избори. Това заяви юристът във Фейсбук.

" Новият парламент (всъщност към този момент е на повече от 100 дни) някак не помни тематиката с изборното законодателство и многото останали за решение проблеми отпреди. Особено смущаващo е говоренето от някои политици в него, по какъв начин " отдалеченото електронно гласоподаване " било анулирано и, един тип, възобновяване му щяло да е мъчно, само че пък дълготрайно?! ", написа адв. Славов, който беше един от радетелите на машинното и отдалеченото гласоподаване в 43-тия Парламент.

" И защото това не е правилно, взех решение да подсетя с приложеното Заявление новата ЦИК (всъщност - и тя към този момент не е толкоз " нова”), че имат ясно написана отговорност в Изборния кодекс за въвеждането на електронното гласоподаване , като наредбите и все още са съвсем същите като тези, които внесохме и приехме във към този момент далечния 43-ти Парламент през 2016 година! ", написа още той.

" Това, което болшинството на така наречен " патрЕоти " и ГЕРБ компрометираха в 44-то Народно събрание, бе анулацията на наложителния период за въвеждането на ДЕГ (до Евровота 2019 г.). Правилният юридически прочит на уредбата на електронното гласоподаване в ИК и все още демонстрира, че за реализацията му следва да се работи (без наложителен краен срок), само че сега, в който ЦИК построи системата за ДЕГ и организира нужните опити и проби за нейната надеждност, може да пристъпи и към действителното му въвеждане! Най-добре поетапно, като се стартира със сънародниците ни в страните от Европейски Съюз ", показва юристът.

" Още повече, че в този кабинет има министър на електронното ръководство и бе дадена поръчка, че най-късно до края на годината всеки български жител ще може да разполага и с електронна идентификация! ", добавя той.

В питането си до ЦИК, адв. Славов желае информация дали е подготвен софтуерът, през който да се извърши пробно отдалечено електронно гласуване; извършени ли са към този момент такива експерименти; в какви периоди ЦИК има подготвеност да вкара отдалеченото електронно гласоподаване и на какъв стадий е подготовката на електронно гласоподаване от район/и " чужбина ".

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Дистанционното електронно гласоподаване би разрешило българските жители у нас и в чужбина да гласоподават електронно, без да има нужда да посещават изборна секция, с цел да упражнят правото си на глас.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР