Адв. Иван Демерджиев излезе със становище по провеждането на редовни

...
Адв. Иван Демерджиев излезе със становище по провеждането на редовни
Коментари Харесай

Адв. Демерджиев: При настоящата заповед общите събрания не могат да се проведат

Адв. Иван Демерджиев излезе със мнение по провеждането на постоянни общи събрания на адвокатските колегии и общо заседание на юристите от страната. Това се постанова с оглед актуалната епидемиологична конюнктура и наличната заповед на Министъра на опазването на здравето, която препятства всевъзможни присъствени форми на събрания и провеждането на избори.

Становището е изпратено както до всички Адвокатски препоръки в страната, по този начин и до Висшия адвокатски съвет (ВАдС) и персонално до всеки от членовете му поотделно.

В него се подчертава върху това, че на авансово оповестените и закрепени в закона дати 24 и 25 април 2021 година няма по какъв начин да бъдат извършени общите събрания на адвокатските колегии, нито да бъдат определени делегатите за присъединяване в ОСАС на 25 и 26 май 2021 година, без да бъде нарушена настоящата заповед на министъра, която обвързва всички физически и юридически лица в страната! Също по този начин се обръща внимание, че неприсъствено осъществяване на Оценка за съвместимост на адвокатските колегии е невероятно, заради невъзможността за техническото му образуване в толкоз къси периоди, а отдалечено гласоподаване за избор на делегати е напълно непредвидено в настоящите разпореждания.

Именно заради това поражда въпросът, с какви делегати ще се организира ОСАС на 25 и 26 май 2021 година, в случай че до 24 април заповедта на Министъра на опазването на здравето не бъде изменена или анулирана, и общите събрания не могат да бъдат извършени?

Неизгодно и граничещо с безнаказаност е, че на този декор висшият орган на адвокатурата мълчи.

Ето за какво адв. Демерджиев и екипът на Адвокати за мощна адвокатура приканват ВАдС да се произнесе ясно и еднопосочно по този въпрос, като укаже на Адвокатските препоръки в страната, че при положение, че плануваните за 24 и 25 април общи събрания на адвокатските колегии от страната, не се проведат, то следва да провеждат и изпратят за присъединяване в Общото заседание на юристите от страната, което е планувано и ще се организира на 25 и 26 май 2021 година, делегатите, определени на общите събрания на адвокатските колегии, извършени на 25 и 26 януари 2020 година При всяко състояние ВадвС би трябвало да се произнесе ясно и еднопосочно по този въпрос, като наложително съобрази Закона и заповедта на министъра на опазването на здравето и да стори това неотложно, предвид на обстоятелството, че до плануваните Оценка за съвместимост на колегиите остават единствено 10 дни. Надяваме се, че и адвокатските препоръки ще слагат този въпрос с цялата му съвестност и ще изискат бърз отговор!

Пълния текст на мнението можете да достъпите тук.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР