Адски жеги налегнаха планетата Земя! Гореща вълна с температура до

...
Адски жеги налегнаха планетата Земя! Гореща вълна с температура до
Коментари Харесай

Адски жеги на планетата! Гореща вълна от 49° връхлетя САЩ

Адски жеги налегнаха планетата Земя! Гореща вълна с температура до 49 градуса Целзий връхлетя част от югозападните американски щати, оповестява АП. Учени предизвестяват, че смъртоносните горещи талази, изключително в тропиците, ще зачестяват, даже човечеството да преизпълни задачите на Парижкото съглашение за климата за ограничение на световното стопляне с 2 градуса целзий.

Убийствени жеги в Съединени американски щати

Убийствено високи температури принудиха управляващите в няколко региона на Съединени американски щати да анулират полети, а лекари приканиха хората да си останат по къщите и да бъдат деликатни.

В Аризона са регистрирани най-високи температури, само че вълната е усетена също в Невада и Калифорния. Прогнозата за през днешния ден в Лас Вегас е 47 градуса Целзий. Предупреждения за жеги има съвсем в цяла Калифорния.

Националната метеорологична работа предвижда 49 градуса по Целзий и по-висока температура във Финикс - нещо невиждано за последните повече от 20 години в пустинния град.

Когато температурите се повишат, полетите също са наранени. American Airlines анулира близо 40 полета за през днешния ден във Финикс поради жегата. Компанията също разреши на пасажерите в града да трансформират полетите си след сряда без спомагателна такса.

Говорител на превозвача разясни, че дребни районни самолети не могат да летят при температура над 47 градуса по Целзий. По-големите самолети на Boeing и Airbus могат да летят при по-висока температура, само че фирмите би трябвало деликатно да наблюдават масата на самолетите по време на жегата, изключително при политане при сходни рискови условия.

Във Финикс и Лас Вегас постоянно термометърът доближава до 43 градуса по Целзий, само че рядко надвишава 46 градуса.

Тревожни изводи на учените за климата

Смъртоносните горещи талази ще зачестят по-специално в тропиците, даже в случай че покачването на световните температури бъде лимитирано до 2 градуса Целзий, каквато е поставената от Парижкото съглашение за климата цел. Това демонстрират резултатите от проучване, представено от международните организации.

" Констатирахме, че видяно в международен мащаб, смъртоносните горещи талази са все по-чести ", съобщи ръководителката на проучването Камило Мора от университета в Хавай. " Дори в случай че реализираме по-добри резултати спрямо поставената от Парижкото съглашение за климата цел, към половината от популацията на планетата отново ще бъде изложено на смъртоносни горещи талази до 2100 година "

До края на века три четвърти от човечеството ще е застрашено

Понастоящем към 30% от хората са изложени на евентуално смъртоносни горещи талази в даден миг от годината. Ако парниковите излъчвания продължат да нарастват със сегашните темпове, три четвърти от човечеството най-малко един път годишно ще се окаже в същата обстановка до края на 21 век.

Във всички случаи тропиците ще са изключително наранени от смъртоносни горещи талази, при които високи температури са комбинирани с огромна мокрота.

" Когато е доста горещо и влажно, човешкият организъм не може да се освободи от непотребната топлота ", разясни Мора.

Кои региони на Земята ще се обезлюдят?

Ако увеличението на парниковите излъчвания продължи със същите темпове, това ще докара до приблизително повишаване на температурите с 3,7 градуса Целзий и в Индонезия, Филипините, северната част на Бразилия, Венецуела, Шри Ланка, южната част на Индия, Нигерия и по-голямата част от Западна Африка ще има смъртоносни горещи талази повече от 300 дни годишно до 2100 година, предизвестяват учените

При повишение на световните температури с 2 градуса Целзий засегнатите региони ще са по-малко, само че градове като Джакарта, Лагос, Каракас и Манила ще са минали прага на " леталната жега " 6 месеца годишно до 2100 година

Резултатите от проучването са оповестени в Nature Climate Change.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР