Адреналинът е много важен хормон и невротрансмитер, който се произвежда

...
Адреналинът е много важен хормон и невротрансмитер, който се произвежда
Коментари Харесай

Адреналин

Адреналинът е доста значим хормон и невротрансмитер, който се създава в клетките на надбъбречната вътрешност, както и в някои неврони на централната нервна система. От химическа позиция адреналин спада към групата на моноамините, наречени катехоламини.

Той се синтезира от аминокиселините тирозин и фенилаланин. Адреналинът се назовава още хормон на напрежението поради обстоятелството, че при стресови обстановки синтеза на адреналин се усилва доста.

Адреналинът и въздействието му в организма се учат от много време и е открито, че адреналиновите рецептори в организма са ситуирани в съвсем всички тъкани на организма и затова реакцията на въздействието му е мигновена.

Ефектът на адреналина обаче е много кратковременен – едвам 5 минути. Това е обвързвано с дейната му преправка от организма, тъй като в отговор на отделянето на адреналин се включват системи за неговата дезактивация.

 Продуциране на адреналин

Синтетичния аналог на адреналина е епинефрина. Дозата и продължителността на лекуване с епинефрин се дефинират от лекуващия доктор.

Инжекционният разтвор норепинефрин се ползва подкожно или интравенозно, само че от дипломиран медицински личен състав. Използва се за лекуване на незабавни медицински положения като анафилактичен потрес, сърдечно-белодробна реанимация, за лекуване на прекъсване на сърцето.

Функции на адреналин

Главните функционалности на адреналин са да покачва въглехидратната обмяна; да служи като посредник при провеждането нервни импулси; възбужда дихателния център; покачва внезапно и непродължително артериалното налягане; забавя перисталтиката и покачва равнището на кръвната захар; намалява тонуса на гладката мускулатура на бронхите; покачва главната обмяна.

Благодарение на адреналин хората разполагат с чудесно средство за противопоставяне против външните офанзиви като боязън, стрес, страсти. Адреналинът се задейства точно в сходни обстановки.

Стресът отключва неговото обособяване от надбъбречните жлези. Мисията на адреналина е да активизира нужните ресурси от сила, с цел да може да приспособи тялото към стресовата обстановка.

По време на спорт, под влияние на адреналин количеството кръв се усилва, с цел да нахрани мускулите. Активността на хранопровода понижава, а потенето се ускорява, с цел да може тялото да се освободи от непотребната насъбрана сила.

 Спорт

Високи равнища адреналин

Понякога производството на адреналин става безсистемно без ясна причина. Това провокира мъчителни последици, които са естествени за високите равнища адреналин, тъй като този хормон е извънредно значим, а неговото свръхпроизводство влияние върху прочувственото и общественото държание. Доказателство за това е норадреналинът – една от производните на адреналин.

Норадреналинът въздейства върху положението на бодрост. В случай на стрес той стартира да се създава в нараснало количество. Резултатът е въртене цяла нощ в леглото. При болестни положения като израстък в надбъбречните жлези адреналинът още веднъж става хиперактивен.

Най-характерните прояви освен това свръхпроизводство са изпотяване, пристъпи на тревога, гръдни конвулсии, мощна бледнина и високо кръвно налягане. Нивата на адреналин се покачват при непрекъснат стрес, което води до подтиснатост и безсилие.

Според американски учени високите равнища адреналин понижават опцията за сполучливо забременяване. Поради тази причина специалистите поучават лекарите да извърнат внимание на равнищата адреналин при дамите, които желаят да заченат.

 Хормон Адреналин

При ниски равнища адреналин човек страда от дневна унесеност – положение, което също не е по никакъв начин прелестно. От всичко казано дотук излиза наяве, че въздействието на адреналина и неговите производни върху прочувственото държание, храносмилането, интелектуалния и физически тонус е доста огромно. Това значи, че би трябвало да се научим да го управляваме, в противоположен случай методът на живот доста се утежнява.

Адреналинов взрив

За никого не е загадка, че отделянето на адреналин при действия като скок с парашут носи невероятни прочувствени чувства. В човешкия живот адреналин носят спортът, отдихът и действия, които провокират поддържането на равнища адреналин, носещи невероятни чувства.

Според някои създатели всеки един човек има своя норма за страсти – прочувствен пик, към чието постигане всеки човек се нуждае понякога. При неспособност за осъществяването на сходни дейности човек може да изпадне в меланхолия.

Психиатри настояват, че при към 30% от популацията прагът на прочувствена реакция е доста висок и се изисква спомагателен тласък, с цел да доближат прочувственият изблик, съпроводен с обособяване на адреналин.

Това са висока скорост, скок с парашут или с други думи – риск. По предписание на такива хора положения като изтощеност, стрес, незадоволеност са непознати, тъй като виталната им настройка е ориентирана в друга посока.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР