адръствания по улиците, разбити тротоари, липса на места за паркиране,

...
адръствания по улиците, разбити тротоари, липса на места за паркиране,
Коментари Харесай

Пловдив - различен със Здравко Димитров! 10 неща, които Зико обеща

адръствания по улиците, разрушени тротоари, липса тук-там за паркиране, замърсен въздух, висок налог МПС, дефицит на зелени площи. И куп други проблеми, присъщи за всеки разрастващ се град. Натрупани са във времето и ще тежат като камък на шията за бъдещия кмет на Пловдив, написа Марица.

В неделя жителите на Пловдив ще имат опция да посочат кой ще търси и намира техните решения през идващите 4 години - Здравко Димитров или Славчо Атанасов.

И до момента в който популистът Атанасов като ловък манипулатор дава обещание всичко, което хората желаят да чуят, претендентът на ГЕРБ дава обещание единствено това, което знае, че може да свърши.

Представяме топ 10 на уговорките, които пое пред съгражданите си Здравко Димитров, както и нашата гражданска прогноза, за какво той би могъл да се оправи с тях. Така че животът в града при неговото ръководство да бъде друг.

1. Трафикът в Пловдив излиза отвън надзор

Оценката е на самия Здравко Димитров. Може да си я разреши, тъй като всеки ден персонално усеща вредите от този трафик на гърба си. Тук е мястото да напомним, че главният му конкурент за поста Славчо Атанасов прекарва много повече време в столицата. Понеже е депутат.

Та за справяне с този ужасяващ трафик Зико възнамерява серия огромни инфраструктурни обекти, строителство на нов мост и нови кръстовища на 2 равнища.

Има сериозен късмет амбициозният му проект да успее.

Защото зад тила си има изпълнителната власт, а огромна част от тези планове не могат да се осъществят без нейната благословия. Доказателства към този момент има.

„ Правителството ще обезпечи средства за доизграждане на Околовръстното шосе “, даде обещание преди броени дни министър председателят Бойко Борисов при гостуването си в Пловдив.

Зелена светофарна вълна, нови джобове за рейсовете от градския превоз, ограничение на Синята зона по основните булеварди и многоетажни паркинги на значими места пък ще решат проблемите със тапите и паркирането.

А посредством възобновяване и метаморфоза на градския превоз хората ще бъдат насърчавани да употребяват по-рядко колите си.

Сега в Пловдив те се усилват с по 5000 годишно.

С две думи. Зико ще работи по формулата: По-добра пътна инфраструктура + по-добра организация на придвижването + по-добър обществен превоз = по-лек трафик.

2. Но не за сметка на тротоарите и дребните улици

„ Те би трябвало да са комфортни за всеки жител. Защото хората не вървят единствено в центъра ", изясни Зико. Самият той не живее в центъра. А и като дълготраен регионален шеф казусът му е добре прочут.

„ Тротоарите би трябвало да са налични и проходими за детски и инвалидни колички ", разгласи желанието си за създаване на съответните скосявания при всички бъдещи строителства Зико. Той пое ангажимент поддръжката на кварталните улици да бъде негов ежедневен ангажимент.

3. Всеки регион - с нова детска градина или ясли

Поне по едно ново детско заведение във всеки от шестте региона на Пловдив е записал в програмата си Здравко Димитров.

Има опит. Докато беше областен кмет на "Западен ", там бяха издигнати 2 нови детски градини. А към този момент има и написан проект за строителство на две нови учебни заведения.

Започва и поетапно унищожаване на учебните заведения с двусменен режим. На първо място е Английската гимназия, където шеф е неговият конкурент от Българска социалистическа партия Николай Радев.

Защото Зико не гледа съперниците си като врагове. А като опция да подбере най-хубавите им хрумвания за развиването на града.

4. 3000 решени казуса на месец

Пловдив няма да се ръководи на мрачно, отсече Здравко Димитров. Неведнъж той е подлагал на критика капсулирания метод, по който до момента общинската администрация е управлявала града.

Затова планува основаването на непрекъснато настояща приемна с огромен екип на директно кметско послушание. По неговите сметки тя ще може да приема и обработва приблизително по 3000 сигнала на жители месечно.

Като някогашен областен кмет Зико най-добре знае за какво това ще бъде дейно.

В огромен град като Пловдив не е реалистично кметът персонално да има приемен ден за жители, тъй като може да обърне внимание на извънредно дребен брой от тях.

Вместо това Здравко Димитров дава обещание да пита жителите. За всичко. Обещава и завършек на едноличните политически решения.

„ Кметът на Пловдив не е феодал. Силата му идва от поддръжката на хората “, споделя Зико. Оттук и поръчката му да търси оптималната поддръжка в Общинския съвет. Без оглед на партийната принадлежност.

5. Пловдив еднакъв по стандарт на София

Моята задача е до края на идващия мандат да настигнем София по приходи. Защото пловдивчани не са втора употреба хора и заслужават заплати като на столичани, окуражен е Здравко Димитров. А парите би трябвало да дойдат от действителната стопанска система.

Това не е невероятно, тъй като, за разлика от други огромни градове, Пловдив към този момент притегли вложители и служащи от столицата и света. Проблемът обаче е, че заплатите остават относително ниски - градът е на пето място в България по приходи.

„ Ще работим по този начин, че да не тормозим бизнеса. Ще въведем повече електронни услуги, а не да се тича от гише на гише. Ще създадем добра среда. Това става с вложения в инфраструктурата и намерено ръководство ", възнамерява Здравко Димитров.

В подмяна обаче бизнесът ще би трябвало да оказва помощ на общината и да обезпечава производства, които дават високи заплати на жителите.

6. По-нисък налог за колите

Данъкът за коли в Пловдив е двойно по-висок от софийския. Това несъмнено доста нервира жителите под тепетата. Здравко Димитров към този момент обществено пое ангажимент да го намали.

Въпреки че общинската хазна е в нежелано положение. Зико ще компенсира с ограничения за по-добра събираемост и връщане на данъкоплатците в Пловдив.

Ще упорства и за по-висок бюджет. А това може да стане единствено с положително ръководство, положително обмисляне и положително партньорство с централната власт.

7. Повече профилактика, по-малко заболели

По-добре да пазим жителите от заболявания, вместо да ги лекуваме дълго и скъпо постфактум. Това е един от главните постулати в програмата на Здравко Димитров за опазването на здравето.

Тя планува многообразие от осведомителни акции, безвъзмездни профилактични прегледи, спортни мероприятия и други ограничения за запазване на публичното здраве.

„ Необходима е промяна и затваряне на всички дупки, от които изтичат средства. Общинското опазване на здравето би трябвало да бъде налично и дейно за всички жители “, отсича Зико. Той пое ангажимент в своя мандат лечебни заведения да не бъдат закривани.

8. А за здрави пловдивчани трябват чист въздух и вода

Макар ситуацията с чистотата на въздуха в Пловдив към този момент да не е сериозно, има още доста да се желае. Според Здравко Димитров решаването на казуса с трафика автоматизирано ще докара до понижаване на нездравословните излъчвания.

Наред с това ще се подтикват хората да спрат отоплението на въглища през зимата. Друг приоритет е миенето на улиците, с цел да не се събира прахуляк.

По-дългосрочен метод за възстановяване чистотата на въздуха е залесяването. В програмата на Зико са написани нови паркове, в допълнение озеленяване на междублоковите пространства и непоколебим надзор над строителите дали съблюдават условията за озеленяване край новите обекти.

9. Културата като въздух за душата

Пловдив би трябвало да остане културна столица на Европа и отсега нататък, безапелационен е Здравко Димитров. Той даде обещание да бъде основан културен календар със събития за най-малко 3 години напред - фестивали, събития, изложения, постановки, концерти и други.

Зико напомни нееднократно, че едни от най-ярките гении на българските изкуство и просвета са точно пловдивчани. И даде обещание да лобира за повече средства за просвета от страна на страната.

10. Трима началници над кмета

„ Нямам зависимости ", сподели в едно телевизионно студио Здравко Димитров. Може би той от всички кандидати за Пловдив има най-голямо съображение да го съобщи.

Кариерата му постоянно е била обществена. И в никакъв случай намесена в задкулисието на общинската власт. Познава механизмите на ръководството. Но не се е замесвал в разпределението на ресурсите му. Доказал е преданост. Но и темперамент.

Затова жителите могат да са спокойни, че Зико, както самичък споделя, ще дава отговор единствено пред трима началници.

Като човек - пред съвестта си.

Като кмет - пред жителите на Пловдив

Като политик - пред водача си.

Зико е човек на достойнството, споделя президентът Петър Стоянов. И за хора като Здравко Димитров обещаното пред хората е като клетвата пред Бога.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР