Адолф ДебаролИздателска компания Труд Медия ЕООД е подготвила за печат

...
Адолф ДебаролИздателска компания Труд Медия ЕООД е подготвила за печат
Коментари Харесай

Мойсей: Законът Божий е начертан на челото ти и ръцете ти

 Адолф Дебарол Адолф Дебарол
Издателска компания „ Труд Медия ЕООД ” е подготвила за щемпел творбата „ Тайната на ръцете ” на французина Адолф Дебарол (1801-1886).

Книгата е издадена за първи път в Париж през 1860 година и се счита за типичен труд по хиромантия.

Дебарол е определян като създател на научния и изчерпателен метод към хиромантията, а „ Тайната на ръцете ” е имала стотици издания през последните 150 години и е преведена на всички международни езици. Това е настолна книга за всички гадатели и окултисти на планетата.

Заслугата на Дебарол е освен в това, че е привлякъл вниманието към хиромантията на международни величия като Балзак, Александър Дюма-баща, Фредерик Льометр, Ламартин, само че и за това, че за първи път е приложил към своите на практика калкулации солидна теоретична база.

В неговия труд хиромантията е неразривно обвързвана с антични херметични науки като Кабала, астрология, алхимия, теософия, а посредством тях и с френология и физиогномика.

По този метод „ Тайната на ръцете ” освен пояснява рисунките от линиите на ръката на човек, само че и открехват вратата към незабележим астрален свят, който освен се допира до действителния свят, само че безусловно го пронизва.

 2223_2_201502 Книгата на Дебарол е оказала въздействие върху цялата доктрина и процедура на международния окултизъм, водейки към синтез на антични и полузабравени науки със съвременността.

Авторът е прочут и като художник. Той самичък илюстрира книгата си, в която синтезира цялото езотерическо знание на своето време.

Книгата е преведена и издадена в България през 1905 година в Свищов от братята Никола и Петър Славкови в „ Скоропечатницата на Петър А. Славков ”.

Подготвеното за щемпел издание от „ Труд Медия ЕООД ” е тъкмо копие на изданието на братя Славкови, като само е осъвременен правописът.

От през днешния ден „ Труд ” ще разгласява в няколко следващи съботни броя фрагменти от книгата „ Тайната на ръцете – За изкуството да се познава по пръстите и дланите на ръцете: живота, характера, пристрастеностите и бъдещето на человека. ”


Tази книга не е нищо друго с изключение на писменост на хиромантията – т.е. просвета за бъдещето. В нея всичко е тъкмо и учредено на многократни и еднородни опити. След като учи деликатно тайнствените науки на античните нации, създателят се пробва да ги сложи на равна почва с електричеството и магнетизма. Според него електричеството е „ душата на Вселената ” и на тази теза той основава цялата си система. Използва и учения от античната кабалистическа просвета, която показва въздействието на планетите като причина за човешката характерност и рождените особености.


Въведение от създателя


Физиолозите са признали нервния ток като реактор на външните дразнения, който принуждава мозъка да се отзовава и трепти. Те от дълго време са единомислещи с кабалистите, че всяко живо създание има осанка, която отразява неговите вътрешна същина и инстинкти.

Знаците основават цялостна и хармонична характерност на обособения човек. Има се поради: чертите на лицето, изпъкнатината на черепа, размера и дължината на крайниците, държанието, походката, почеркът, а също и: осанката, гласът, придвижването, жестовете и така нататък Но дано отбележим и това, че придвижването и почеркът изцяло зависят от ръката, която съгласно Аристотел е „ член над членовете ”.

Ние елементарно можем да допуснем, че подобен зависещ на нашия разум и воля орган като ръката може да бъде правилно огледало на вътрешния ни мир. По този метод можем да се убедим, че предишното на индивида остава диря върху ръката, и то диря неизбежна и незаличима. След като е по този начин, за какво се удивляваме, в случай че някой ни предскаже, въпреки и единствено по-дланите, всички детайлности от нашето минало, а по-късно се доверяваме и за предсказание на бъдещето ни?!

Четирите основни органа на душата, както назовават чувствата за зрение, слух, подушване и усет, се намират в главата, а петият орган – възприятието на усещане, се намира малко по-далече, върху ръцете. Четирите органа на възприятията предават на мозъка единствено признатите усещания. Те не рефлектират и откакто си свършат работата, си почиват. Наистина, очите дават отговор на полученото усещане, само че този отговор е въздържан, те сякаш удостоверяват единствено с „ да ”! Ръката пък, в противен случай, освен че приема посредством чувствата си усещанията, само че и дава отговор на тях – тя е изразител на човешката воля. Без нея останалите четири усеща биха били безсилни.

Ръката спомага речта на глухонемия, нощем замества зрението, а в доста случаи тя даже управлява мисълта. Сега, в случай че на камъните, на гранитите и на металите остават следи от минувачите; в случай че в Рим, в черквата „ Арра-Сели ”, стъпалата на каменната стълба са протрити от коленете на богомолците; в случай че пилигримите, като правели поклоните си върху пиринчените крайници на статуята на Апостол Петър, оставяли следи от целувките си, си задаваме въпроса за какво най-чувствителната част на нашето тяло, ръката, която служи за непрекъснат проводник на огромната земна мощ – електричеството, би трябвало да остане несъкрушена и неотстъпчива пред мрамора и пиринча?

Ако ръката не се изхабява и изтрива, тогава на какво могат да се отдадат набраздените линии на дланта? Да се отдават на случайност- не може, тъй като се знае, че нито в природата, нито във Вселената има прищявки. Може би би трябвало да се вслушаме в Аристотел, който е споделил: „ Не без причина са начертани линиите на човешката ръка: те произлизат от небесното въздействие и персоналните човешки особености ”.

Много от физиолозите ще кажат, че линиите на дланта се образуват от работата и придвижването на ръцете. Но като вземем поради, че служащите и хората на ръчния труд, даже и след тежки заболявания, когато всичките им мазоли се сменят кожата от ръцете им, не са с изтрити линии на дланите; а светските или салонните дами, които прекарват повече от времето си ленно, имат на дланите си изключително мощни и ясно изразени линии, по какъв начин да разбираем, че новородените, които още в никакъв случай и нищо не са вземали в ръцете си, имат към този момент линии със съвършени разклонения и направления…

Излиза, че хиромантията (гадаенето по линиите на дланта, която е нашарена с 250–300 линии) е доста надеждна просвета. Правим разлика и с хирогномията (гадаенето по пръстите), учеща единствено външната част на ръката, по която няма нито една линия. Но във всеки случай в тази книга ще се занимаем частично и с гадаенето по пръстите, въпреки основната ни задача да бъде гадаенето по дланта, като гадаене, което дава обещание освен това.

Нека споменем още и това, че предсказанието на бъдещето не би трябвало да служи нито за подбив, нито за развлечение. Трябва да се приема съществено и да се планува връзката сред планетите, знаците върху човешкото тяло и последствията от това. Аристотел е споделил: „ Nomo sapiens dominabitur astris ”, обяснявайки, че астрологията, учредена на физиология и калкулации, може да даде блестящи резултати по отношение на предсказание на бъдещето.

Материалистите се възмущават от потреблението на планетите при гадаенето на ръка. Те не позволяват, че небесните тела могат да работят на индивида и по-скоро ще повярват на нещо свръхестествено, в сравнение с въздействието на планетите и звездите върху Земята.

Но никой не може да отхвърли, че Слънцето влияе на Земята, а и не е единствено това: то носи живота на Земята. Луната също дава една част от топлината, също така всеки знае, че Луната дава и светлина. Най-сетне науката е била принудена да признае, че светлината съдържа в себе си електричество и магнетизъм. Следователно, в случай че ние получаваме от планетите светлина, значи получаваме от тях електричество и магнетизъм.

Земното кълбо не е нищо друго с изключение на една оскъдна точка сред безчислените небесни светила. Ако равновесието не беше строго и рационално сложено, тези светила, които са безконечно по-големи от Земята, от дълго време биха я смазали. Законите, устроили равновесието и последователността, са основали в това време и цел, посредством която влияят между тях всичките небесни светила. Към нея се причисляват и хората, които зависят от задачата. И по тази причина не можем да отречем, че и най-малките промени във Вселената, оказват влияние на новороденото дете. Планетите пък като положителни феи награждават детето с едни или други свойства и назад – те дружно с вродените качества и ситуацията, която заобикаля детето, поставят щемпел на челото му, ръцете му, лицето му и го образуват.

Ето какво споделя Библията в книгата на Йов, гл.37, стих.7:

„ Бог е наложил знаковете на човешките ръце, с цел да могат хората да реализират основаното от него ”.
Мойсей е споделил:
„ Закона Божий е начертан на челото ти и ръцете ти ”.

Тъй като имаме желание да се позанимаваме също и с това, което античните хора са наричали Кабала, то още в този момент ще кажем, че Кабала няма нищо общо с черната магия. Тази обичайната просвета за тайната на Вселената, преминавайки от век във век, е пристигнала и до нас в първобитния си тип, тъй като заплашвали със смъртно наказване тези, които се занимавали с нея. Тя се криела от очите на хората и по тази причина малко на брой са били отдадени в нея.

Ето какво изяснява символическото изображение на индийската Адда-Нури за повода на това криене.

Адда-Нури – това е изображение на Индийската Изида или Природа. На челото є е знакът Лингвама, или всемирното нарастване. Надясно от нея в краката є лежи тигър, знак на злобен и неграмотен човек. Наляво – агне с юзда, знак на добър човек, който се стреми към познание. Изида стои сред положителното и злото, сред възмущението и покорността.

Тя е изобразена с четири ръце, които значат четири стихии и във всяка ръка държи признака на съответстващата буря. Мечът изобразява огъня, халката или огърлицата – въздуха, цъфналото стръкче – земята, съдът – водата. Общото значение на това изображение е обяснено единствено с единия от знаците в ръката на Изида – цъфналото стръкче. То е знак на езотеризма, който постанова безмълвие. Езотеризъм значи, че сме длъжни да скриваме, а екзотиризъм значи, че е разрешено да приказваме.

Първите три пръста на Изида, които съгласно хиромантията значат мощ, господство и предразсъдък (предопределение) са обтегнати, а четвъртият пръст и кутрето, които значат науката и светлината, са скрити. Това значи, че природата споделя: „ Съединете се и всичко ще бъде мощно и могъщо. Предопределението ще бъде във вашите ръце, само че скривайте от неприятните и глупавите хора науката и светлината ”.

Ние ще намерим сходни показания и в други антични монументи, като да вземем за пример показанието в седмата карта на Тара, от първата є книга, която е достигнала до нас.

Следва
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР