Администрацията на Вашингтон отрече твърденията на журналисти, че президентът на

...
Администрацията на Вашингтон отрече твърденията на журналисти, че президентът на
Коментари Харесай

Белият дом опроверга съобщението, че Байдън е предупредил Зеленски за неизбежно руско настъпление

Администрацията на Вашингтон отхвърли изказванията на публицисти, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е споделил на украинския си сътрудник Владимир Зеленски, че нашествието в Украйна е съвсем неизбежна. Съответното изказване беше оповестено в „ Туитър “ от формалния представител на Съвета за национална сигурност на Белия дом Емили Хорн, представена от TACC.

Тя разяснява известието на публицист от CNN. Позовавайки се на украински чиновник, той цитира версия, съгласно която „ Байдън e споделил на Зеленски, че съветската инвазия в този момент съвсем несъмнено ще се случи, когато земята замръзне “. Твърди се, че американският водач е предложил на Киев „ да се приготви за удар “.

„ Това не е правилно. Президентът Байдън сподели, че има избрана опция съветската страна да нахлуе в Украйна през февруари. Той е казвал това обществено и преди и ние предизвестяваме за това от месеци. Доклади за освен това или друго, са изцяло погрешни ", сподели Хорн.

В четвъртък се организира телефонен диалог сред Байдън и Зеленски.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски е изразил признателност към Съединените щати за мощната и твърда поддръжка за независимостта на териториалната целокупност на Украйна. Това оповестиха в петък от кабинета на украинския държавен глава, предава Фокус.

„ Главата на украинската страна изрази признателност към Съединените щати и персонално към Джо Байдън за мощната и твърда поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, както и за водачеството на Съединени американски щати в активизирането на международната общественост за въздържане на съветската експанзия. “, се споделя в известието на уеб страницата на кабинета на Зеленски.

Отбелязва се, че украинският президент „ благодари за съответната помощ, предоставена от Съединените щати, по-специално под формата на смъртоносни отбранителни оръжия “. Зеленски изрази вяра, че Съединени американски щати ще подхващат по-нататъшни стъпки за подсилване на съдействието в региона на защитата и подсилване на отбранителната дарба на Украйна. Той също по този начин благодари за коментара на президента на Съединени американски щати по отношение на значимостта на запазването на дипломатическото наличие на Съединени американски щати в Украйна и увери в продължаването на стабилната работа на американското посолство в Киев. Президентът на Украйна, съгласно неговия офис, означи значимостта на поддържането на икономическата и финансова непоклатимост на Украйна в актуалната обстановка.

Според информацията водачите са разискали съответни стъпки от страна на Съединени американски щати за увеличение на финансовата поддръжка за Украйна както на двустранна основа, по този начин и посредством присъединяване на интернационалните финансови организации. Президентите на Украйна и Съединени американски щати са разискали и резултатите от последните договаряния в „ Нормандския формат “ на равнище политически съветници.

„ Джо Байдън приветства постигнатите съглашения за абсолютно връщане към прекратяването на огъня “, се споделя в изказването. Зеленски от своя страна означи готовността на Украйна да организира среща в „ Нормандския формат “ на равнище водачи в близко бъдеще.

По-рано Зеленски разгласи резултатите от диалога с Байдън в своя „ Туитър “ По думите му той и американският водач са разискали " последните дипломатически старания за деескалация и са се договорили за взаимни дейности за бъдещето ". Украинският президент благодари на събеседника си за непрекъснатата военна помощ, оказвана от Съединени американски щати на Украйна. Обсъдена е била и опцията за финансова поддръжка за Украйна, добави Зеленски. Той означи, че диалогът е дълъг
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР